آزار جسمی و همه چیز درباره آن
آزار از دیدگاه دینی به معنای ضرر دنیوی یا اُخروی است که به جسم و روح وارد می شود و نیز؛ همیشه با ضرر و نقصان همراه نیست. بلکه آزار ممکن است هر چیزی باشد که ناسازگاری طبع و ناخشنودی را موجب شود. آزار می تواند گاهی جسمی،مانند شکنجه باشد و یا گاهی روحی، مانند تهدید و تمسخر؛ به طوری که به جرئت می توان گفت بخش اصلی اثرات این گونه رفتارها یعنی آزار جسمی بر روی روح و روان فردِ خشونت دیده وارد می شود. به طوری که شاید داشتن یک زندگی عادی را از فرد آزار دیده صلب کند و یک ترس یا احساس ناامنی و بی اعتمادی همیشگی را با او همراه سازد. آزار جسمی در هر فضایی امکان وقوع آن وجود دارد که دسته ی ناهنجاری های اخلاقی گنجانده می شود. آزار در جوامع مختلف از خانواده گرفته تا فضاهای بزرگتر جامعه ممکن است رخ دهد؛به همین دلیل آزار جسمی هرچند که منجر به آسیب نشود،باز هم جرم انگاریده می شود. در این مقاله از سایت حقوق جویان به بررسی جزئیات آزار جسمی خواهیم پرداخت.با ما همراه باشید.
آزار جسمی چیست؟
به هر نوع آزار یا ضرر رساندن بدنی ، آزار جسمی می گویند که شامل رفتار ها و کنش های متعددی است. به طور کلی آزار جسمی به مجموعه اعمالی می گویند که فردی علیه جسم فرد دیگری انجام می دهد ونتیجه این اعمال ایجاد لطمه و صدماتی به جسم و روح شخص مقابل میشود. از آزار جسمی در علم حقوق به عنوان مجموعه رفتار هایی یاد میشود که به حد ضرب و جرح نمیرسد.
ضرب به مواردی از صدمات گفته می شود که ناحیه آسیب دیده بدون شکستگی و جراحت و خونریزی باشد، مانند: سرخی، تورم، کبودی، پیچ خوردگی، و… . جرح نیز به آسیب هایی گفته می شود که همراه با پارگی پوست، خونریزی و شکستگی باشد.
آزار جسمی معمولاً به تدریج در میان افراد صورت میگیرد که ممکن است شروع آن با یک سیلی زدن و هل دادن باشد که؛ به مرور اوج می گیرد، بدتر شده و منجر به ضرب و جرح می گردد. آزار جسمی با هر نوعی در قانون به عنوان خشونت فیزیکی (physical abuse) رفتارها یا اعمالی را شامل می شود و بر اساس نوع آن؛ مجازات آزار و اذیت روحی و جسمی متفاوت است و مواد قانونی مختص به خود را دارد.
همانطور که گفته شد، آزار در علم حقوق برابر با ضرب و جرح نیست، در حقیقت آزار جسمی شامل رفتار ها و اعمالی می شود که باعث صدمه روانی، ناخوشی و رنج جسمی میشود. بنابراین آزار جسمی نیز برابر با آسیب جسمی نیست؛ زیرا آسیب جسمی نتیجه آزار است؛ نه خود آن. اما در هر حال؛ آزار جسمی همانطور که پیش تر به آن اشاره شد؛ جرم محسوب میشود و بسته به شدت، شرایط و میزان آزار، مجازات هایی متفاوت در دادگاه برای مجرم در نظر گرفته می شود.
انواع آزار جسمی کدام است؟
آزار جسمی تعرض آشکارا به حریم شخصی افراد به شمار می رود که، با استفاده از نیروی بدنی ،علیه شخص یا اشخاص منجر به خدشه دار کردن سلامت روح و جسم میشود. آزار جسمی شاید منجر به آسیب جسمی نشود اما میتواند به روح و روان انسان آسیب آشکاری بزند، مانند ؛تهدید کردن یا هل دادن. اگرچه این نوع رفتارها آسیبی به بدن نمی رسانند اما به واسطه ی اسیب روحی شان در هر صورت آزار جسمی تلقی میشوند. در ادامه به ذکر چند نمونه از انواع آزار و اذیت می پردازیم.
- کتک زدن
- تکانهای شدید دادن
- هل دادن
- پرتاب کردن
- سوزاندن
- مسموم کردن
- آزار جنسی
- لگد زدن
- سیلی زدن
- ایجاد خراش
- گاز گرفتن
- پرتاب کردن اشیا به سمت شخص
- خفه کردن
- به اجبار غذا خوراندن یا مانع غذا خوردن شدن
- رانندگی خطر زا و بدون ملاحظه
- استفاده از صلاح سرد یا گرم و اشیاءِ آسیب زا
- ایجاد محدودیت کردن از لحاظ فیزیکی، مثل بستن دست و پا و …
موارد بالا آزارهایی هستند که باعث آسیب جسمی یا روحی میشوند و اگر هر یک از این اعمال منجر به مرگ شود، بدیهی است که از حالت آزار جسمی خارج شده و فقط جرم ازار جسمی نیست، فلذا صد درصد حکم قتل پیدا میکندکه،مجازات خاص خود را دارد.
اقدامات قانونی پس از مورد آزار جسمی قرار گرفتن چیست؟
اگر خودمان یا شخصی از آشنایان مورد آزار جسمی قرار گرفتیم، اولین سوالی که به ذهن ما میرسد این است که برای شکایت باید به کجا مراجعه کرد؟انجام چه اقداماتی در این خصوص لازم است؟ در این قسمت از مقاله ی آزار جسمی از سایت جویان برآنیم که گام به گام به اقدامات پس از مورد آزار جسمی قرار گرفتن بپردازیم.
مراجعه به کلانتری
اولین کاری که بعد از وقوع جرم باید انجام دهید این است که، به نزدیک ترین کلانتری مراجعه کنید و یا تماس بگیرید تا کلانتری گزارشی تهیه کند و به شاکی تحویل دهد.
ثبت شکایت
در دومین گام باید به دفتر خدمات قضایی و ثبت شکایت مراجعه کنید تا پس از ثبت شکایت، به پزشکی قانونی ارجاع داده شوید.
اقدامات پزشکی قانونی
در سومین گام با مراجعه به پزشکی قانونی، متخصصان به بررسی خصوصیات و میزان جراحات میپردازند و مقدار دیه این جراحات را در قالب گواهی پزشکی قانونی ثبت می کنند.
ارجاع پرونده به دادسرا
بعد از اینکه گواهی پزشکی قانونی را دریافت کردید؛ مرحله ی بعدی ارجاع پرونده به دادسرا ست. دادسرا شواهد موجود، اسناد و مدارک مربوط به جرم را بررسی می کند و، اقدام به صدور قرار های مقتضی می نماید.
صدور حکم توسط دادگاه
در صورت صادر شدن قرار جلب به دادرسی توسط دادسرا، پرنده شما ارجاع به دادگاه داده میشود تا قاضی با بررسی دقیق شواهد به صدور رای اقدام کند. در صورتی که ارتکاب به جرم ازار جسمی توسط متهم به اثبات برسد، مرتکب به مجازات های تعیین شده محکوم می شود.
سخن پایانی
در این مقاله از مرجع خدمات حقوقی حق جویان سعی بر ان داشتیم تا اطلاعاتی مفید و قابل فهم در خصوص آزار جسمی و همه چیز درباره ی آن ارایه دهیم،امیدواریم در این امر موفق شده باشیم و این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.
همچنین در بخش کامنت نیز میتوانید نظرات،سوالات و انتفادات خود را قرار دهید تا هر چه بیشتر در جهت رضایت شما کاربر گرامی سایت حق جویان حرکت کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید