اجرت المثل زمین کشاورزی
اجرت المثل به قراردادی میگویند که به صورت کتبی و شفاهی با توافق طرفین انجام میگیرد که مطابق با این قرارداد یکی از دو طرف، جهت کارکرد و تخصص طرف دیگر ،مبلغی را تحت عنوان اجرت المثل تعیین مینماید. اگر فردی ملکی را بدون رضایت و توافق مالک در تصرف خود بگیرد مالک ملک تصرف شده میتواند با طرح شکایت، اجرت المثل ملک خود را بابت ایام تصرف ملک خویش دریافت کند. تنها در صورتی متصرف ملک میتواند اجرت المثل را پرداخت نکند که با مالک توافق کرده باشد و واگذاری منافع ملک به صورت مجانی به او صورت گرفته باشد.
مراحل دریافت اجرت المثل ملک
۱_ثبت درخواست نزد کارشناس مربوطه جهت محاسبه اجرت المثل ملک
۲_تشکیل نخستین جلسه دادرسی جهت برآورد منصفانه و دقیق اجرت المثل ایام تصرف
۳_درخواست کننده و خواهان دعوا موظف است در زمان تعیین شده نسبت به پرداخت حق الزحمه کارشناس اقدام نماید. در صورت عدم پرداخت، دادخواست بهصورت قانونی باطل میگردد.
۴_حضور خواهان و خوانده در دادگاه و اعلام نظر کارشناس دادگستری به دادگاه.
کارشناس اجرت المثل ملک
نام کارشناس اجرت المثل وقتی به میان میآید که قرارداد و توافقی بین طرفین یعنی مالک و متصرف صورت نگرفته باشد و مقدار مبلغ اجرت المثل مشخص نشده باشد. در این زمان کارشناسان اجرت المثل با در نظر گرفتن موارد مشابه ملک مورد نظر مطابق با عرف جامعه، میزان اجرت المثل زمین کشاورزی و یا سایر ملکها را محاسبه میکنند.
تصرف عدوانی
بر اساس ماده ۱۵۸ آینه دادرسی مدنی تصرف عدوانی عبارت است از” ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت وی مال غیرمنقول را از تصرف او خارج کرده است و اعاده تصرف خود را نسبت به آن درخواست مینماید.”
در این دعوی متصرف ثابت باید ادعای خود را مبنی بر اینکه بدون رضایت و موافقت او ملک از تصرفش خارج شده به اثبات برساند در غیر این صورت دعوای تصرف عدوانی قابل پذیرش نیست. همچنین نیز باید اثبات نماید که به صورت غیرقانونی تصرف از وی سلب شده است در غیر این صورت نیز این دعوی در دادگاه قابلقبول نیست. برای آگاهی بیشتر در خصوص این موضوع میتوانید به این مطلب مراجعه کنید.
اجرت المثل زمین کشاورزی
اجرت المثل زمین کشاورزی به حقی گفته میشود که متعلق به صاحب زمین است و باید به او در ازای استفاده از منافع زمینش پرداخت گردد. اگر شخصی که زمین کشاورزی مالک در اختیار او قرار گرفته است هزینهای را به مالک پرداخت نکند بر اساس قانون باید ایام تصرف زمین کشاورزی مالک اجرت المثل زمین کشاورزی را به او پرداخت کند.
ملاکهای تعیین اجرت المثل زمین کشاورزی در ایام تصرف
۱_میزان حاصل خیزی زمین کشاورزی
۲_نوع آب و هوای منطقهای که زمین مذکور در آن قرار دارد.
۳_نوع و کیفیت محصولات به عمل آمده از زمین مذکور.
عوامل موثر در گرفتن اجرت المثل زمین کشاورزی
۱_ زمان تصرف زمین کشاورزی: قاضی بر اساس مدت زمان تصرف زمین کشاورزی مبلغ حق مالک را از فرد متصرف مطالبه میکند.
۲_ وجود قراردادی مبنی بر رضایت مالک که نزد متصرف باشد.
۳_ نوع کاربری زمین کشاورزی: نوع کاربری زمین کشاورزی به منظور محاسبه اجرت المثل زمین حائز اهمیت است، از این لحاظ که زمین زراعی باشد یا باغی.
محاسبه اجرت المثل زمین کشاورزی
ملاکهایی جهت محاسبه اجرت المثل زمین کشاورزی وجود دارد که در ادامه این مقاله از سایت حقجویان به شرح آنها خواهیم پرداخت.
۱_ قیمت روز محصولات در ایام تصرف جهت محاسبه اجرت المثل زمین کشاورزی
۲_ تخمین مدت زمان تصرف زمین کشاورزی
۳_ در نظر گرفتن قیمت محصول کشاورزی با قیمت تصرف زمین کشاورزی در سال تصرف
زمان دریافت اجرت المثل زمین کشاورزی
اگر قراردادی بین مالک و متصرف ملک نباشد؛ شخص متصرف از زمان تصاحب ملک موظف به پرداخت اجرت المثل میباشد. چنانچه بعد از اتمام مدت درج شده در قرارداد، شخص متصرف به تصرف خود ادامه دهد؛قانون وی را ملزم به پرداخت اجرت المثل زمین کشاورزی درمدت زمان بعد از تاریخ انقضای قرارداد نیز میکند.
هزینه کارشناسی در دعوای اجرت المثل ایام تصرف زمین کشاورزی چقدر است؟
در ابتدا مطابق با عملکرد کارشناس رسمی دادگستری حق الزحمه وی محاسبه میشود. طبق رویه قضایی در گام نخست، دادگاه مبلغی را به عنوان علی الحساب تعیین میکند و به مدعی حق اعلام میدارد که هزینه کارشناسی زمین کشاورزی مذکور را پرداخت کند؛ بعد از واریز حق الزحمه ی اولیهی کارشناسی، کارشناس منتخب جهت مطالعه و رسیدگی به پرونده اقدام مینماید؛ سپس از زمین کشاورزی بازدید به عمل آورده و نکاتی همچون نوع تصرف، نوع کشت و زرع و همچنین مدت زمان تصرف را مورد بررسی قرار میدهد. کارشناس اجرت المثل زمین کشاورزی، در پایان بررسیها نظریه خود را به صورت مکتوب و رسمی به دادگاه ارائه میدهد.
اگر کارشناس مربوطه حق الزحمه پرداخت شده خود را کمتر از عملکرد خود اعلام بدارد؛ در انتهای نظریه کارشناسیای که به دادگاه ارائه میدهد ما به التفاوت حق الزحمه خود مطالبه میکند. چنانچه قاضی پرونده تشخیص دهد که این مطالبه بهحق است؛ خواهان دعوی را مکلف به پرداخت مابقی حق الزحمه میکند.
*نمونه دادخواست اجرت المثل ایام تصرف زمین کشاورزی
ریاست محترم دادگستری شهرستان ………
باسلام؛
احتراماً به استحضار می رساند، آقای ………………. از تاریخ ………. لغایت ……… بدون اذن و اجازه وارد زمین زراعی بنده (به پلاک ثبتی ………… واقع در ………………… ) شده و از زمان ورود به عنف اقدام به کشت و زرع در آن نموده است لذا صدور حکم مبنی بر پرداخت اجرت المثل ایام تصرف با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری و همچنین خسارات قانونی از قبیل هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و حق الزحمه کارشناس و… مورد استدعاست.
امضاء خواهان
هزینه دادرسی دعوای اجرت المثل ایام تصرف زمین زراعی و کشاورزی
بر اساس قیمت منطقهای زمین، هزینه دادخواست اجرت المثل ایام تصرف زمین زراعی و کشاورزی محاسبه خواهد شد. فرمهای خاصی در دفاتر خدمات قضایی در اختیار خواهان قرار میگیرد که شامل اطلاعاتی از قبیل؛ موقعیت و کاربری زمین کشاورزی، مساحت زمین و… است که پس از تکمیل توسط خواهان، هزینه دادرسی بر اساس آن محاسبه خواهد شد.
سخن پایانی
اجرت المثل به حق مالک برای تصرف و استفاده از منافع ملک وی گفته میشود که یین طرفین یعنی متصرف و مالک به صورت قراردادی انجام میپذیرد.
در این مقاله از سایت حق جویان سعی بر این داشتیم که شمارا تا حدی با جزئیات این موضوع اشنا کنیم و نسبت حق و حقوق مالک و متصرف ملک اگاهی ای کافی به شما خواننده گرامی بدهیم،بنابراین پیشنهاد میکنیم که برای کسب اطلاعات بیشتر از جوانب حقوقی این مسئله به این مطالب؛ مشاوره حقوقی، وکیل حقوقی، وکیل پایه یک دادگستری، مشاوره حقوقی اداره کارنیزمراجعه فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید