اعتراض به قرار دادسرا
بر اساس قوانین کیفری در صورتی که جرمی واقع شود دادسرا به عنوان یکی از مراجع، تحقیقات مقدماتی را بر عهده میگیرد و قبل از اینکه دادگاه بخواهد به اتهام انتصابی افراد رسیدگی و رای مقتضی را صادر نماید؛ مقامات دادسرا از جمله دادیار و بازپرس نظر خود را با توجه به تحقیقات اولیه مبنی بر جرم بودن و همچنین اتهام انتصابی افراد بیان میکنند.
در مراحل پایانی تحقیقات مقدماتی توسط دادسرا، بازپرس و دادیار اقدام به صدور قرار نهایی میکنند اما سوال مهمی که در این خصوص وجود دارد این است که آیا امکان اعتراض به قرار دادسرا وجود دارد یا خیر؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ مراحل اعتراض به قرار دادسرا چگونه است؟
برای پاسخ به این سوال که آیا امکان اعتراض به قرار دادسرا وجود دارد یا نه تا انتهای مقاله همراه ما باشید؛ اگر در شرایط مشابه قرار دارید و به دنبال راهنما هستید میتوانید از وکیل کیفری یا مشاور حقوقی کیفری راهکارها و مشورتهای لازم را دریافت نمایید.
آیا امکان اعتراض به قرار دادسرا وجود دارد یا خیر؟
بر اساس قوانین کیفری بسیاری از جرایمی که مورد تعقیب کیفری قرار میگیرند ابتدا باید توسط مقامات دادسرا همچون دادیار و بازپرس مورد رسیدگی قرار گیرند و سپس تحقیقات مقدماتی پیرامون آنها انجام گیرد؛ مگر در مورد برخی از جرایم همچون جرم منافی عفت یا جرایم تعذیری درجه ۷ و ۸ که مستقیماً توسط خود دادگاه رسیدگی خواهد شد.
در پایان مراحل رسیدگی نتیجهای با عنوان قرار نهایی دادسرا توسط مقامات آن صادر میشود که با صدور این قرار تکلیف مرحله بعدی رسیدگی مشخص میشود و بر اساس قرار نهایی دادسرا مجرم بودن یا نبودن متهم و همچنین الزام به رسیدگی این جرم در دادگاه، عدم امکان تعقیب کیفری متهم، بیگناهی متهم و مواردی از این دست به اثبات میرسد.
مهمترین قرارهای نهایی دادسرا
در ادامه به مهمترین قرارهای نهایی دادسرا میپردازیم که در پایان رسیدگی توسط مقامات دادسرا صادر میشود:
- قرار منع تعقیب: قرار منع تعقیب در مواردی صادر میشود که مقامات دادسرا همچون دادیار یا بازپرس به دلیل عدم وجود دلایل و مدارک کافی در خصوص جرم ارتکابی این دیدگاه را داشته باشند که متهم بیگناه است؛ بر اساس قوانین کیفری قرار منع تعقیب زمانی صادر میشود که یا رفتار مرتکب جرم نباشد یا دلایل کافی برای انتصاب جرم به متهم وجود نداشته باشد.
- قرار جلب به دادرسی: قرار جلب به دادرسی یا قرار مجرمیت یکی دیگر از مهمترین قرارهای نهایی دادسرا است که بر اساس آن مقامات دادسرا همچون دادیار یا بازپرس این دیدگاه را دارند که متهم مجرم است و باید به جرم انتصابی وی در دادگاه رسیدگی و حکم مقتضی صادر شود.
- قرار موقوفی تعقیب: قرار موقوفی تعقیب باعث متوقف شدن تعقیب کیفری متهم میشود و آن در مواردی است که متهم فوت نموده، شاکی رضایت داده باشد ( در جرائم قابل گذشت)، متهم پیش از اثبات جرم توبه نماید، عفو یا مشمول مرور زمان شدن متهم و مواردی از این جمله که در قانون مشخص شده است.
- قرار ترک تعقیب: قرار ترک تعقیب زمانی صادر میشود که متهم یکی از جرائم قابل گذشت را انجام داده و قبل از صدور کیفرخواست دادسرا، شاکی شکایت خود را پس گرفته و گذشت کند.
اعتراض به قرار دادسرا
در این قسمت از مقاله به این سوال مهم که آیا قرار نهایی دادسرا قابل اعتراض است یا خیر پاسخ میدهیم؛ در مورد برخی از قرارهای صادر شده اعتراض به قرار امکان پذیر است برای مثال شاکی در صورت صدور قرار منع تعقیب یا موقوفی تعقیب میتواند در مهلت مقرر نسبت به قرار صادره اعتراض نماید.
در قرار ترک تعقیب که در واقع بر اساس خواست شاکی صادر شده اعتراضی پذیرفته نمیشود؛ هرچند شاکی میتواند از تاریخ صدور این قرار فقط برای یک بار دیگر تعقیب مجرم را تا یک سال تقاضا نمایند.
در مورد قرار جلب به دادرسی متهم نمیتواند نسبت به آن اعتراض کند زیرا با وجود شواهد و قرائن پرونده توسط دادسرا برای صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال میشود تا به جرم وی رسیدگی شود.
مهلت اعتراض به قرار نهایی دادسرا
مهلت اعتراض به قرار نهایی دادسرا ۱۰ روز از تاریخ وصول ابلاغیه دادسرا برای اشخاصی است که در ایران زندگی میکنند؛ این مهلت اعتراض برای اشخاصی که خارج از کشور زندگی میکنند ظرف مهلت یک ماهه قابل انجام است.
جالب است بدانید اگر شاکی بخواهد خارج از مهلت، اعتراضی را به قرار نهایی دادسرا وارد کند حتماً باید عذر موجهی داشته باشد تا این اعتراض به ثبت برسد؛ در این صورت دادگاه کیفری علاوه بر ملاحظه اعتراض عذر شاکی را مورد بررسی قرار میدهد و در صورتی که این عذر موجه تشخیص داده شود به اعتراض رسیدگی خواهد شد.
مراحل اعتراض به قرار دادسرا
متقاضی برای اعتراض به قرار نهایی دادسرا باید در مرحله اول در سامانه ثنا ثبت نام کرده و احراز هویت شده باشد.
یکی از شرایط مهم اعتراض به قراردادسرا رعایت مهلت قانونی ذکر شده برای اعتراض به قرار نهایی یعنی ۱۰ روز برای ایرانیان و یک ماه برای ایرانیان خارج از کشور است؛ بنابراین اعتراض به قرار نهایی دادسرا زمانی امکانپذیر است که اشخاص ذینفع در مهلت قانونی پس از ملاحظه پیامک قرار نهایی دادسرا صادر شد، به سامانه ثنا مراجعه کرده و قرار نهایی را مشاهده کنند.
برای مشاهده قرار نهایی صادر شده توسط دادسرا پس از ورود به سامانه ثنا متقاضی به قسمت ابلاغیههای الکترونیک قضایی مراجعه کرده و نسبت به محتوای قرار صادر شده مطلع میشود.
در مرحله بعد در شرایطی که امکان اعتراض به قرار صادر شده توسط دادسرا وجود داشته باشد و شخص نسبت به آن معترض باشد باید در مرحله اول به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و نسبت به ثبت اعتراض اقدام نماید؛ در این مرحله لایحه اعتراض به قرار نهایی دادسرا در دفتر خدمات الکترونیک تنظیم میشود و نیازی به مراجعه حضوری نیست.
یکی از نکات مهم در خصوص اعتراض به قرار نهایی دادسرا این است که در صورتی که دادگاه قرار نهایی صادره از سوی دادسرا را تایید نماید، این قرار دیگر قابل اعتراض مجدد نمیباشد؛ اما در شرایطی که دادگاه قرار نهایی صادر شده توسط دادسرا را رد کند و اعتراض را وارد بداند در صورتی که صورت قرار منع تعقیب بوده باشد، خود دادگاه قرار جلب به دادرسی صادر میکند.
سخن پایانی
در این مقاله اعتراض به قرار دادسرا را مورد بررسی قرار دادیم؛ همانگونه که در مقاله ذکر شد برخی از قرارهای صادره توسط دادسرا ظرف ۱۰ روز برای ایرانیان و ظرف یک ماه برای ایرانیان مقیم خارج از کشور قابل اعتراض است.
در صورتی که در خصوص اعتراض به قرار دادسرا به دنبال مشاور حقوقی و کسب اطلاعات بیشتر هستید، میتوانید از مشاوره حقوقی رایگان و وکیل کیفری راهکارها و اطلاعات لازم را کسب نموده و از اتلاف هزینه و وقت جلوگیری نمایید؛ متشکریم که با تیم حقجویان همراه بودید.
دیدگاهتان را بنویسید