انحصار وراثت در صورت فوت زن
زمانی که شخصی فوت میکند؛ مال و اموالی را از خود به جا میگذارد که ورثه وی میتوانند با تقسیم کردن آن مال و اموال، سهم الارث خود را از آن دریافت نمایند؛ برای تقسیم مال و اموال میان وارثین، ابتدا باید هزینههای ضروری همچون هزینههای کفن و دفن و مراسم از اموال به جا مانده پرداخت شود و سپس بر اساس وصیت متوفی، تقسیم ارث میان ورثه او صورت گیرد.
تقسیم ارث میان ورثه بر اساس قواعد و قوانینی است که در قانون مدنی تعیین شده است اما در برخی از موارد تقسیم ارث کمی متفاوت است به همین منظور در ادامه مقاله به این موضوع میپردازیم که اگر زنی فوت کند انحصار وراثت وی به چه شکلی خواهد بود.
در صورت فوت زن چه کسانی از او ارث میبرند؟
قواعد مربوط به تقسیم ارث میان وارثان به صورت کامل و دقیق در قانون مدنی ذکر شده است؛ به طور کلی ارث بردن به این معنا است که در قدم اول دیون و بدهیهای متوفی پرداخت شده و در قدم دوم نیز به وصیت متوفی عمل شود و سپس مابقی مال و اموال که به صورت خالص درآمده میان ورثه تقسیم شود.
حال در اینجای مقاله برای پاسخ به این سوال که چه افرادی از زن ارث میبرند باید به نکات مهمی اشاره؛ این نکات عبارتند از:
- در قانون مدنی دو نوع رابطه برای تقسیم ارث میان ورثه وجود دارد که به آنها رابطه سببی( یعنی رابطه ای که بخاطر سبب یا علتی همچون عقد نکاح ایجاد شود) و رابطه نسبی( روابط خونی فرد) میگویند؛ بر اساس. رابطه نسبی میان زن و شوهر، زمانی که همسر فوت کند بسته به وجود فرزند یا عدم وجود فرزند، مرد از همسر خود در صورت نکاح دائم ارث میبرد.
- بر اساس رابطه نسبی افراد بر اساس طبقات و درجات ارث که در قانون مدنی ذکر شده از زن متوفی ارث میبرند؛ بر این اساس طبقه اول شامل پدر، مادر، فرزند و نوه، طبقه دوم شامل پدربزرگ، مادربزرگ، خواهر، برادر و فرزندان آنها و طبقه سوم شامل دایی، عمو، خاله، عمه و فرزندان آنها است. در این خصوص هر یک از درجات و طبقات ارث مقدم بر طبقه دیگری است و اگر افراد ذکر شده در یک طبقه در قید حیات باشند؛ افراد ذکر شده در طبقه بعدی از فرد متوفی ارث نمیبرند.
- یکی دیگر از موارد حائز اهمیت در انحصار وراثت زن فوت شده وجود فرزند یا عدم وجود فرزند است؛ به عبارت دیگر اگر زن ازدواج کرده باشد اما صاحب فرزند نباشد، شوهر او نیمی از اموال زن را به ارث میبرد؛ اما اگر زن ازدواج کرده و دارای فرزند باشد یک چهارم اموال او متعلق به شوهر و باقی اموال زن میان سایر ورثه تقسیم خواهد شد. جالب است بدانید اگر زن ازدواج کرده باشد و هیچگونه خویشاوند نسبی و سببی دیگری نداشته باشد، تمام مال و اموال او به شوهرش تعلق میگیرد.
در صورت فوت زن بدون فرزند چه افرادی از او ارث میبرند؟
- اگر زن ازدواج کرده باشد و صاحب فرزند نباشد ابتدا باید دید عقد نکاح میان او و همسرش دائمی است یا موقت، اگر عقد میان زن و مرد دائمی باشد یک دوم از اموال زن به همسرش و مابقی اموال میان خویشاوندان نسبی زن، بر اساس طبقات ارث تقسیم میشود.
- اگر پدر و مادر متوفی در قید حیات باشند، نیم دیگری از اموال متوفی به پدر و مادرش به ارث میرسد؛ در این صورت سهم الاث مادر از دخترش یک سوم و سهم الاث پدر از دخترش دو سوم است.
- اگر زن متوفی ازدواج نکرده باشد یا عقد نکاح او دائمی نباشد؛ تمامی مال و اموالش در صورت زنده بودن پدر و مادرش به آنها خواهد رسید؛ در صورتی که پدر و مادر زن متوفی در قید حیات نباشند، بر اساس طبقات ارث مال و اموال او تقسیم خواهد شد.
در صورت فوت زن با وجود فرزند چه افرادی از او ارث میبرند؟
در قسمت قبلی مقاله به این سوال که چه افرادی از زن بدون فرزند ارث میبرند پاسخ دادیم؛ در این قسمت از مقاله به این سوال که در صورت فوت زن با وجود فرزند چه افرادی از او ارث میبرند پاسخ خواهیم داد:
- در صورتی که زن متوفی، فرزند داشته باشد سهم الاث شوهر او یک چهارم است و مابقی ترکه زن میان فرزندان و پدر و مادرش تقسیم میشود.
- اگر زن فوت شده تنها صاحب فرزند باشد باقیمانده مال و اموال او به فرزندان وی تعلق میگیرد؛ نسبت تقسیم ارث میان فرزندان دو به یک است، یعنی فرزند پسر دو برابر فرزند دختر از مادر خود ارث میبرد.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص انحصار وراثت زن متوفی سخن گفتیم؛ در قدم اول پس از فوت زن سهم الاث همسر به وی پرداخت میشود و سپس نوبت به تقسیم ارث بر اساس طبقات ذکر شده در قانون مدنی میرسد.
در صورتی که زن فوت شده صاحب فرزند نباشد یک دوم از اموالش به همسرش خواهد رسید؛ اما اگر زن صاحب فرزند باشد یک چهارم از اموالش به همسرش به ارث میرسد و مابقی ترکه زن بر اساس طبقات ارث تقسیم میشود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص انحصار وراثت در صورت فوت زن میتوانید با مشاور حقوقی خانواده یا وکیل خانواده مشورت نمایید؛ امروزه برای جلوگیری از اتلاف وقت میتوانید به راحتی با وکیل آنلاین و وکیل طلاق توافقی ارتباط برقرار نمایید و به آسانی به پاسخ سوالات خود دست یابید.
دیدگاهتان را بنویسید