انواع جرایم سایبری
انواع جرایم رایانهای در حال وقوع
جرایم رایانهای به سه دسته تقسیم میشوند که دربرگیرنده کلاهبرداری رایانهای، جاسوسی رایانهای اند.
در دنیای امروزی مهم ترین و اصلی ترین حوزه ی مربوط به جرایم رایانه ای جرم هک و جرایم اقتصادی رایانه ای است که توسط وکیل جرایم سایبری به ان رسیدگی میشود.
جرایم اقتصادی رایانه ای در اشکال و انواع مختلفی ممکن است رخ دهد که در این مقاله از سایت حق جویان به تشریح هفت نوع از این جرایم خواهیم پرداخت
- دسترسی غیرمجاز به دستگاه های پردازش داده
- دسترسی غیرمجاز به دستگاه های پردازش داده
دسترسی غیر مجاز در فضای مجازی طبق ماده ی ۱ قانون جرایم رایانه ای از انواع جرایم سایبری تعریف شده است که دسترسی به هرگونه اطلاعات رایانه ای حفاظت شده یا سیستم های مخابراتی را شامل میشود.
مجازات این نوع جرم از جرائم رایانه ای
مجازات این نوع جرم شامل:
- حبس از سه ماه تا یک سال
- جزای نقدی از ۵۰۰ هزار تا ۲ میلیون تومان _هر دو مجازات فوق
شنود غیر مجاز در فضای مجازی
این نوع جرم منطبق با ماده ۲ قوانین مربوط با فضای مجازی است که در رابطه با شنود غیر مجاز محتوایی که علنی و عمومی نیست به میان میآید. این نوع محتوا میتواند در هر یک از سیستمها مانند مخابراتی، نوری رایانهای و یا امواج الکترومغناطیسی باشد.
مجازات این نوع جرم از انواع جرائم رایانه ای
برای این نوع جرم از ۱۸۰ روز تا ۲ سال حبس و یا جزای نقدی ۱ تا ۴ میلیون تومانی یا هر دو نوع مجازات در نظر گرفته میشود.
جرایم سایبری علیه عفت و اخلاق عمومی
این جرم نیز مطابق با ماده ۲ قانون جرایم سایبری میباشد هر نوع از محتواهای غیر اخلاقی و مستهجن که شامل و یا دارای مسائل جنسی، اندامهای تناسلی، ارتباطهای جنسی، صور قبیح و یا برهنگی هست؛ مربوط به این نوع از انواع جرایم سایبری میشود و تنها صورتی این عمل جرم انگارییده نمیشود که تهیه انتشار و ذخیره آن جهت کارهای علمی_پژوهشی و یا هر دو مورد باشد.
فیشینگ
هکر ها و مجرمان سایبری معمولا از راه های ساده برای الوده کردن رایانه قربانی استقبال میکنند به همین علت ایمیل یک گزینه ی مناسب برای این کار است.
در حقیقت حمله ی فیشینگ بر محور ترغیب کاربر برای کلیک بر روی یک لینک، باز کردن یک فایل یا پر کردن یک فرم و… است. این موارد هم معمولا توسط یک پیامک با پیش شماره ی سازمان های معتبر از قبیل بانک ها،مراکز خدمات مالیاتی،فرئشگاه های انلاین و… ارسال میشوند و هدف مهاجم به دست اوردن کلمات و رمز های عبور قربانی یا الوده کردن سیستم عامل فرد به یک بدافزار میباشد.
باج خواهی انلاین
باج خواهی یا اخاذی یکی از جرایم مالی با انگیزه ی مالی است.با الوده کردن شرکت یا کاربر قربانی به بدافزار،همه ی پرونده ها مسدود میشوند.پس از ان مهاجم و هکران پیشنهادی را تحت عنوان باج به قربانی برای بازگرداندن پرونده ها ارایه میکنند و معمولا این مجرمان پاداش خود را به شکل مادی و خو به صورت رمز ارز خواستار میشوند.
نقض قوانین کپی رایت
از رایج ترین شکل های جرایم انلاین نقض کپی رایت است.به طور گسترده در وب سایت های تورنت این کار مشاهده میشود یعنیاستفاده از محتوای محافظت شده از حق چاپ برای منلفع شخصی.همچنین سایت های اینترنتی زیادی هستند که محتوایی را که دارای حق کپی رایت است را به صورت غیر مجاز منتشر میکنند.
سرقت هویت،جاسوسی و هرزنامه ها
این جرایم که در دسته ی جرایم سایبری مرتبط با حریم خصوصی طبقه بندی میشوند به معنی تخلفاتی هستند که هدف انها عمیق تر از سایر جرایم سایبری هستند و با نفوذ به فناوری هایی که از داده ها و اطلاعات محرمانه محافظت کنند و یافتن نقاط آسیب پذیر آنها دست به هک و حمله ی سایبری میزنند و به اطلاعات محرمانه با دور زدن قوانین دست پیدا میکنند.
جاسوسی یکی از این موارد است و مجرم به صورت مخفیانه امر نظارت و جاسوسی افراد را انجام میدهد که اشکال مختلفی دارد.جاسوسی با هک دوربین های مداربسته یا نفوذ به پیام رسان های فرد مانند ایمیل شخص یا پیامک.
نوع دیگر جرم سایبری در دسته ی حریم خصوصی، هرزنامه ها هستند.به طور کلی هرزنامه به هر پیام ارسال شده بدون رضایت قبلی میگویند که میتواند از طریق ایمیل،پیامک و یا سایر کانال های ارتباطی باشد.اسپم نیز نوع رایجی از جرایم رایانه ای است.
سرقت های اطلاعاتی دیگری در این دسته قرار میگیرند که به طور مثال با به دست اوردن اطلاعات هویتی افراد دست به کلاهبرداری هایی میزنند که قربانی تا اخرین لحظه ممکن است حتی خبردار هم نشود؛مانند گرفتن وام های کلان بانکی با اطلاعات قربانی.
فعالیت های سیاسی و اجتماعی غیرقانونی آنلاین
این نوع جرم های سایبری با هدف تغییر دیدگاه سیاسی گروه های هدف و یا کاهش و افزایش تاثیر افراد یا گروه ها صورت میگیرد.
این نوع از جرایم سایبری را با مثال در ادامه ی این مقاله از سایت حق جویان خدمت شما توضیح خواهیم داد.
اعمالی همچون ایمیل های توهین امیز و یا رسانه هایی علیه یک فرد یا گروهی از افراد که اکثرا ملاک ان مذهب یا جنسیت و نژاد است،با هدف ایجاد نفرت و ازار و اذیت.
همچنین مشابه این امر میتواند با هدف ایجاد رعب و تحقیر انجام شود؛مانند انتشار تصاویر حساس از کودکان و اسثتمار کودکان.گونه ای دیگر از انواع جرایم سایبری در این دسته بندی میگنجد که به ان تروریسم سایبری میگویند.در این جرم افراد متخاصم و سازمان های افراطی به طور فزاینده ای برای اسیب رساندن به زیر ساخت های فناوری اطلاعات،گسترش تبلیغات،بحث در مورد اقدامات ترور و غیره از فضای مجازی استفاده میکنند.
تعداد روز افزون مشاغل،دستگاه های مرتبط و خدمات همه اهداف تروریست های سایبری را به وجود می اورند.
آمار جرایم سایبری در ایران
در سال 1401 بر اساس اعلام پلیس فتا در صدر جرایم اینترنتی برداشت های اینترنتی قرار داشته است. همچنین در امار های ثبت شده توسط معاونت فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا در سال 1402 اکثر کاهبرداری های سایبری شامل برداشت های مجازی و غیر قانونی میشود. به گفته ی سرهنگ پاشایی در رابطه با امار جرایم سایبری در ایران، این نوع از کلاهبرداری در یاران روند صعودی نداشته است؛ که این عدم روند صعودی مدیون امدن رمز دوم از سال 1398هستیم که حتی باعث ایجاد سیر نزولی در این نوع کلاهبرداری ها نیز شده است.امار نیز این فرضیه درا اثبات میکنند زیرا که تا قبل از سال 1398 این نوع کلاهبرداری سایبری روند فزونی را در پیش داشته است و این باعث نگرانی مردم در استفاده از تکنولوژی بانکی میشده است.بعد سال 1398 و با اگاهی بخشی های پلیس فتا این امار هر چه بیشتر سیر نزولی پیدا کرد اما هنوز هم میتواند به خودی خود نگران کننده باشد.
چرا جرایم سایبری نقض حریم خصوصی محسوب میشوند؟
در فعالیت های سایبری معمولا افراد یا گروه های متخصص این امر بدون اجازه ی فرد به اطلاعات شخصی افراد دسترسی غیر قانونی پیدا میکنند و مورد استفاده ی نادرست قرار میدهند اطلاعات به دست امده را به همین دلیل است که در اکثر مواقع میگوییم جرایم سایبری نقض حریم خصوصی را شامل میشوند و نقض حریم خصوصی را ایجاد میکنند که با تکنولوژی های متعددی ممکن است صورت پذیرد.
راه های پیشگیری از وقوع جرایم سایبری
با اعمال توجه و دقت نظر لازم در مسایل امنیتی موجود در فضای انلاین میتوان تا حد زیادی از وقوع جرایم سایبری پیشگیری کرد؛در ادامه چند راهکار ساده مهم را در این خصوص ذکر خواهیم کرد.
- رمز عبور پیچیده و قوی
- بروز رسانی سیستم عامل و نرم افزار ها
- استفاده از نرم افزار های امنیتی با مرجع دانلود معتبر
- مطالعه ،بروز نگه داشتن اگاهی درباره ی فریب های فضای مجازی
- نگهداری صحیح و مراقبت از اطلاعات شخصی و در اختیار قرار ندادن انها به افراد ناشناس
- استفاده از اتصالات امن و قابل اعتماد(شبکه های وای فای امن و وی پی ان برای حفاظت از ار تباطات)-پشتیبان گیری منظم
- استفاده از تایید چند مرحله ای هویت
روش های حمله سایبری
هکر ها معمولا از سه روش در حمله سایبری استفاده میکنند. مورد اول مبتنی بر به کارگیری بدافزارها است.و متاسفانه سیستم عامل ها و بدافزارهای اسیب پذیر و ضعیف زیادی وجود دارد که با استفاده از رعایت موارد امنتیتی ساده که پیش تر ذکر شد مانند تنطیم رمز عبور های طولانی و پیچیده، بروز رسانی مکرر و اپدیت نگه داشتن سیستم و اجرای نسخه پشتیبان میتوان از بسیاری از کلاهبرداری های سایبری پیشگیری کرد.
مورد دوم متکی بر حملات منع سرویس توزیع شده یا……است.در این روش مهاجم تعداد زیادی درخواست به سرور ارسال میکند تا بدون اینکه حتی بدافزاری برای کاربران و قربانی ارسال شود سرویس برای بازدید کنندگان از دسترس خارج میشود زیرا سرور در اثر درخواست های زیاد و مکرر دچار اضافه بار شده است، افلاین میگردد که هدف هکر است.
روش سوم مخلوطی از کد مخرب و مهندسی اجتماعی است.حمله ی فیشینگ مشهور ترین نوع این حمله است که بالاتر به توضیح ان پرداختیم.در این مورد به سادگی قربانی در کلاهبرداری از خودش با هکر همکاری انجام میدهد. به این صورت که فرمی را انلاین پر میکند و منجر به سرقت هویت خود توسط مهاجم میشود.
سخن پایانی
در این مقاله از سایت حق جویان سعی بر این داشتیم که تاحد امکان شما را با انواع جرایم سایبری و راه های جلوگیری از وقوع انها همچنین تا حدی با مجازات انواعی از جرایم سایبری اشنا کنیم.
امیدواریم این مقاله توانسته باشد به سوالات شما درباره ی انواع جرایم سایبری پاسخ داده باشد. از اینکه سایت حق جویان را برای اشنایی با انواع جرایم سایبری انتخاب کردید از شما سپاسگزاریم.
دیدگاهتان را بنویسید