انواع طلاق
طلاق واژهای عربی و به معنای آزاد کردن و رهایی میباشد؛ در واقع بر هم زدن پیوند زناشویی میان زوج و زوجه طلاق نامیده میشود که بر طبق قوانین ایران احوال شخصیه است و تمامی پیروان ادیانی که قانون اساسی آنها را به رسمیت بخشیده میتوانند طبق دین خود طلاق بگیرند و از یکدیگر جدا شوند اما در مذهب شیعه طلاق تنها در اختیار مرد است، مگر در برخی از موارد خاص همچون طلاق توافقی و وکالت در طلاق از سوی زن که میتواند موجب دادخواست طلاق از سوی زن شود.
بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی مرد هرگاه که بخواهد میتواند همسر خود را طلاق دهد اما زن تنها در شرایط خاص و با اثبات شرایط ضمن عقد، عسر و حرج، طلاق توافقی و وکالت در طلاق میتواند دادخواست طلاق را به دادگاه ارائه دهد، که دادخواست طلاق از سوی زن از پیچیدهترین پروندههای قضایی در دستگاه قضا میباشد.
در حالت کلی بر اساس امکان رجوع پس از طلاق دو دسته طلاق رجعی و طلاق بائن و همچنین بر اساس درخواست کننده طلاق، سه نوع طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی داریم که در ادامه مقاله هر یک از این موارد را مورد بررسی قرار میدهیم پس تا انتها با تیم حقجویان همراه باشید.
انواع طلاق
در حال حاضر یکی از رایجترین دعاوی در دادگاههای خانواده بحث طلاق است؛ البته اینگونه نیست که هر فردی بتواند به راحتی طلاق بگیرد به همین خاطر وکیل خانواده، وکیل طلاق، مشاور حقوقی خانواده و مشاور حقوقی جهت پیشبرد این پرونده و جلوگیری از اتلاف در اختیار افراد هستند تا با مشاوره و راهکارهای اساسی پرونده را به نتیجه برسانند.
همانگونه که در مقدمه ذکر شد انواع طلاق ممکن است بر اساس درخواست کننده یا امکان رجوع به چند دسته تقسیم شود؛ در ادامه هر یک را مورد بررسی قرار میدهیم:
طلاق از سوی مرد
دادخواست طلاق از سوی مرد به عنوان یکی از حقوق مردان شناخته میشود که امروزه با گذشت زمان شاهد تغییرات چشمگیری در قوانین و مقررات آن هستیم؛ در صورتی که زوج قصد جدایی از زوجه خود را داشته باشد باید دادخواست طلاق را به دادگاه ارائه داده و سپس گواهی عدم سازش و عدم امکان ادامه زندگی مشترک را به دادگاه ارائه نمایند.
مانند سایر انواع طلاق برای طلاق از سوی مرد نیز قوانین و مقررات متعددی وجود دارد برای مثال اگر طلاق از طرف مرد باشد مدت زمان خاصی به عنوان فرصت پشیمانی به وی داده میشود؛ همچنین طبق قانون دیگری مرد میتواند در مدت عده به همسر خود رجوع کند و در این باره نیاز به عقد مجدد نیست.
طلاق از طرف زن
دادخواست طلاق از سوی زن دشواری و پیچیدگی زیادی دارد اما با این حال زن میتواند در برخی از موارد دادخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه نماید؛ از مواردی که زن میتواند دادخواست طلاق خود را به دادگاه تقدیم نماید وکالت در طلاق از سوی همسر خود و همچنین پرداختن به موارد عسر و حرج و شروط ضمن عقد است که به این مورد در مقاله جداگانه به صورت کامل پرداختهایم.
طلاق توافقی
علاوه بر طلاق از سوی مرد یا زن ممکن است طلاق به درخواست طرفین باشد؛ طلاق توافقی یکی از انواع طلاق بر اساس درخواست کننده آن است یعنی گاهی اوقات زوجین به این توافق میرسند که باید به زندگی مشترک خود خاتمه دهند؛ البته این مورد نیز مراحل خاص خود را در پی دارد.
در صورتی که بر اساس توافق قصد جدایی و طلاق را دارید میتوانید از وکیل طلاق مشاورههای حقوقی را دریافت نمایید تا بدون اتلاف وقت و هزینه به نتیجه دلخواه خود دست یابید.
طلاق رجعی
طلاق رجعی یکی از انواع طلاق بر اساس رجوع است که خود به چند دسته تقسیم میشود؛ رجع به معنای بازگشت است و طلاق رجعی به طلاقی گفته میشود که مرد میتواند با اراده خود به همسرش برگردد و زن نمیتواند جلوی برگشت مرد را بگیرد؛ در این طلاق مرد میتواند تا پایان مدت عده به زندگی مشترک خود با زوجه برگردد بدون اینکه نیازی به عقد مجدد باشد.
طلاق بائن
یکی دیگر از انواع طلاق بر اساس رجوع طلاق بائن است که دقیقاً نقطه مقابل طلاق رجعی است؛ یعنی مرد حق رجوع به زن خود را ندارد و نمیتواند بدون عقد مجدد به او بازگردد.
جالب است بدانید در طلاق بائن زن در مدت عده نفقه دریافت نمیکند؛ همچنین در صورتی که در مدت عده زوج یا زوجه از دنیا برود فرد مقابل از ارث او محروم میشود در صورتی که در طلاق رجعی این قوانین و مقررات وجود ندارند.
طلاق بائن از طریق شروط زیر امکانپذیر است:
- در صورتی که طلاق قبل از نزدیکی باشد.
- در صورتی که طلاق هنگامی باشد که زن یائسه است.
- طلاق خلع و مبارات تا زمانی که زن رجوع به عوض نکرده باشد.
- سومین طلاق پس از سه ازدواج متوالی واقع شود.
انواع طلاق از نظر دین اسلام
در دین اسلام رای طلاق ۴ نوع تقسیم بندی متفاوت وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
- طلاق حرام: طلاق حرام یکی از انواع طلاق از نظر دین اسلام است که مخالف با قوانین اسلامی انجام شود.
- طلاق واجب: از نظر دین اسلام طلاق واجب طلاق ایلا کننده است.
- طلاق مکروه: از نظر دین اسلام گاهی اوقات امکان سازگاری میان زن و شوهر فراهم است اما زوجین تصمیم میگیرند زندگی زناشویی خود را به پایان برسانند؛ به این نوع طلاق طلاق مکروه میگویند.
- طلاق سنت: در صورتی که بین زن و شوهر خصومت خاصی وجود داشته باشد و هیچ امیدی به رفع دشمنی بین آنها نباشد طلاق سنت رخ میدهد.
سخن پایانی
همانگونه که در مقاله ذکر شد طلاق به معنای برهم زدن پیوند زناشویی و جدایی زوجین پس از زندگی مشترک است که در قوانین ایران دادخواست طلاق از سوی مرد یکی از حقوق مردان میباشد اما زن نیست میتواند در شرایط خاص دادخواست طلاق خود را ثبت کند.
انواع طلاق از نظر رجوع به طلاق رجعی و بائن و همچنین از نظر درخواست کننده طلاق به طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی تقسیم میشود؛ اگر سوالات بیشتری ذهن شما را در مورد پیرامون این بحث به خود مشغول کرده میتوانید از مشاور حقوقی خانواده یا وکیل خانواده راهکارها و مشورتهای لازم را دریافت نمایید؛ متشکریم که تا انتهای مقاله با تیم حقجویان همراه بودید.
دیدگاهتان را بنویسید