سه طلاقه کردن چیست؟
طلاق زمانی به وقوع میپیوندد که زن و شوهر قصد داشته باشند به صورت قانونی به زندگی مشترک خود پایان دهند؛ زمانی که خطبه طلاق میان زوجین خوانده شود، احکام و وظایفی که بر اساس قانون بر دوش زن و مرد بوده از بین میرود.
یکی از مباحث جالب برای همه افراد که ممکن است حداقل یک بار آن را در زندگی خود شنیده باشند، موضوع سه طلاقه کردن است؛ سه طلاقه کردن در شیعه هم مورد قبول است که در ادامه مقاله بیشتر در مورد آن توضیح خواهیم داد.
سه طلاقه کردن چیست؟
از نظر فقه اسلامی طلاق امری ناپسند و مکروه است اما اگر زوجین در شرایطی باشند که ادامه زندگی مشترک برای آنها امکان پذیر نباشد و مجبور به طلاق شوند؛ قانون این امکان را به زن و مرد میدهد که در صورت پشیمانی بتوانند پس از اتمام مدت عده زن، مجدداً با یکدیگر ازدواج کنند.
بر اساس ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی سومین طلاق پس از سه وصلت متوالی اعم از اینکه ازدواج مجدد در نتیجه رجوع مرد در ایام عده در طلاق رجعی باشد یا در نتیجه ازدواج مجدد پس از عده، سه طلاقه کردن نامیده میشود.
جالب است بدانید سه طلاقه کردن فقط مختص به نکاح دائم است و در عقد موقت ما موضوعی به نام سه طلاق کردن نداریم؛ به زبان سادهتر اگر زن سه بار پشت سر هم و بدون اینکه با مرد دیگری غیر از همسر خود ازدواج کند؛ از همسر خود جدا شده و مجدداً با وی ازدواج کند اعم از اینکه همسرش در ایام عده رجوع کرده باشد یا پس از ایام عده مجدداً عقد نکاح صورت گرفته باشد، در بار چهارم دیگر ازدواجی شکل نمیگیرد چرا که فقه اسلامی این ازدواج را حرام میداند.
محلل چیست؟
بر اساس ماده ۱۰۵۳ قانون مدنی اگر زن و شوهر سه بار به صورت متوالی از یکدیگر جدا شوند و قصد داشته باشند برای بار چهارم با هم ازدواج کنند؛ خانم باید با مردی غیر از همسر خود ازدواج کرده و بین آنها عمل نزدیکی رخ دهد و سپس خانم و آقا از یکدیگر جدا شده که در این شرایط محلل اتفاق افتاده و خانم میتواند با همسر سابق خودش برای بار چهارم ازدواج نماید.
در واقع واژه محلل به معنای حلال کننده است و منظور از آن همان فردی است که برای ازدواج چهارم میان زن و مرد قرار گرفته و پس از عمل نزدیکی و طلاق، زن و همسر سابقش را به یکدیگر حلال میکند.
حقوق مالی ازدواج در سه طلاقه کردن
جالب است بدانید حقوق مالی ازدواج در سه طلاقه کردن هیچ تفاوتی با طلاق معمولی ندارد؛ در واقع هر بار که خطبه طلاق جاری میشود مهریه و نفقه زن بر ذمه مرد است و باید پرداخت شود؛ مگر آنکه یکی از موارد عدم تعلق مهریه به زن ثابت شود.
حکم شش طلاقه و نه طلاقه چیست؟
گاهی اوقات زوجین پس از سه طلاق متوالی برای بار چهارم با استفاده از محلل به یکدیگر برمیگردند و عقد نکاح میان آنها جاری میشود؛ اگر این زوج به طور مجدد سه بار با یکدیگر ازدواج کرده و جدا شوند؛ اگر بخواهند برای بار هفتم به یکدیگر برگردند و عقد نکاح میان آنها جاری شود، باید مجدداً از محلل استفاده کنند که به آن شش طلاقه کردن میگویند.
حال اگر زوجین نه طلاق را پشت سر بگذارند؛ برای همیشه به یکدیگر حرام شده و به هیچ عنوان تا آخر عمر نمیتوانند با هم ازدواج کنند؛ در این شرایط حتی استفاده از محلل نیز کارساز نخواهد بود و به این حکم نه طلاقه کردن میگویند.
نکات مهم سه طلاقه کردن
در ادامه مقاله به برخی از نکات در خصوص سه طلاقه کردن اشاره میکنیم که ممکن است برای شما نیز جالب باشد؛ این نکات عبارتند از:
- در برخی از مذاهب همچون حنفی و شافعی سه طلاقه کردن ممکن است در یک جلسه صورت گیرد اما مذهب شیعه سه طلاقه کردن در یک جلسه را معتبر نمیداند و بر این عقیده است که هر طلاق باید در یک دوره عده جداگانه انجام شود.
- عده مدت زمانی است که زن پس از طلاق از همسرش باید صبر کند و پس از به اتمام رسیدن آن مدت میتواند مجدداً ازدواج کند؛ بعد سه طلاقه کردن هر طلاق تنها در پایان یک دوره از عده اعتبار دارد.
- در فقه اسلامی حق طلاق تنها به مرد داده شده و اگر خود مرد بخواهد میتواند وکالت در طلاق را به همسرش واگذار کند، وگرنه زن هیچ گونه حق طلاقی در قانون ندارد؛ بر همین اساس زن توانایی سه طلاقه کردن مرد را نخواد داشت.
- حکم سه طلاقه کردن برای حفظ قداست خانواده در اسلام است و نشان میدهد که طلاق باید امری استثنایی و آخرین راه برای پایان دادن به زندگی مشترک باشد؛ علاوه بر این جلوگیری از سوء استفاده از قدرت طلاقی که در دست مردان است و همچنین تضمین حقوق زن و مسئولیت پذیری طرفین در ازدواج از اهداف این حکم است.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص سه طلاقه کردن صحبت کردیم؛ این حکم برای پایداری خانواده و همچنین دوری از طلاق شکل گرفته است و قانونگذار برای بازگشت مجدد زن و مرد برای ازدواج چهارم موضوعی به نام محلل را در نظر گرفته است که بر اساس آن زن و مرد برای ازدواج مجدد در بار چهارم به یکدیگر حلال میشوند.
در سه طلاقه کردن حقوق مالی زن برقرار است اما مشورت با مشاور حقوقی خانواده یا وکیل خانواده در این مورد حائز اهمیت است؛ زیرا مشاوره حقوقی با دانستههای خود فرد را به خواسته ی خود نزدیکتر میکند. متشکریم که تا انتهای مقاله با تیم حقجویان همراه بودید.
دیدگاهتان را بنویسید