شکایت ضامن از وام گیرنده
اگر شما هم از روی آشنایی و دوستی ضامن شخص دیگری شده اید اما او اقساط خود را پرداخت نکرده و شما به عنوان ضامن مجبور به پرداخت اقساط او شده اید، در ادامه همراه ما باشید تا به راهکارهایی که برای افراد ضامنی که در این وضعیت گیر کرده اند بپردازیم، برسی کنیم که آیا مطالبه مبالغی که برای اقساط وام پرداخت شده امکان پذیر است؟ در این مطلب به برسی پرداخت نکردن اقساط توسط وام گیرنده میپردازیم و کاری که ضامن میتواند انجام دهد را برسی میکنیم.
در بسیاری از مواقع برای دریافت تسهیلات یا وام، به بانک مراجعه میکنیم. اما تقریبا همه بانک ها برای این که مطمئن شوند وامی که داده شده پرداخت خواهد شد، از شخص ضامن یا وثیقه میخواهند. اما هر فردی را نمیتوان به عنوان ضامن معرفی کرد، وی باید فیش حقوقی داشته باشد و دولت ماهیانه به او حقوق بدهد. شخصی که وام میخواهد مدارک خود را به بانک داده و با حضور ضامن وام گرفته میشود. اما مشکل جایی است که فردی که ضامن او هستید، اقساط وام خود را پرداخت نمیکند.
اگر وام گیرنده اقساط را پرداخت نکند، ضامن چه کاری میتواند انجام دهد؟
شکایت ضامن از وام گیرنده: زمانی شما میتوانید به شکایت و اقدام حقوقی نسبت به وام گیرنده بپردازید که از حساب شما به عنوان ضامن، قسط پرداخت شده و مبلغ قسط از حقوق شما کم شده باشد. به این ترتیب برای این که بتوانید از وام گیرنده شکایت کنید، باید دو شرط ضروری را رعایت کنید: اول از همه زمان اقساط وام گذشته باشد و حتما مبلغ قسط از شما کم شده باشد. توجه داشته باشید که طبق ماده ۷۰۹ قانون مدنی شما حق رجوع به وام گیرنده را ندارید مگر بعد از این که ادا دین شد، اما در صورتی که وام گیرنده به تحصیل برائت ملتزم شده باشد و مدت که تعیین کرده شده هم تمام شود، میتوانید به او رجوع کنید.
چگونه از وام گیرنده شکایت کنیم؟
ضامن برای شکایت از وام گیرنده باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی که در نزدیکی محل اقامتش وجود دارد مراجعه کرده و در آنجا دادخواست دادخواست مطالبه وجهی که از قبل توسط کارشناس حقوق یا وکیل تنظیم کرده است، به همراه بقیه مدارک لازم، شکایت خود را ثبت کند.
حکم جلب وام گیرنده
حکم بازداشت وام گیرنده یا همان حکم جلب او وقتی صادر میشود که شکایت شما از وام گیرنده به نتیجه رسیده باشد، وقتی که حکم جلب صادر شد، تحقیقات بیشتری برای متهم بودن وام گیرنده انجام میشود. خوب است بدانید که حکم جلب وام گیرنده توسط ضامن دو نوع دارد: اولی حکم بازداشت سیار نام دارد که به همه کلانتری های حوضه قضایی داده شده تا شخص مورد نظر را پیدا کرده و بازداشت کنند. نوع دوم حکم باز داشت عادی است که فقط به کلانتری محل زندگی فرد وام گیرنده داده میشود تا به آدرس ثبت شده مراجعه کنند و او را بازداشت کنند.
مدارک لازم جهت شکایت ضامن از وام گیرنده
مدارکی که شما ارائه میکنید باید مشخص کند قسط به جای حساب وام گیرنده از حساب شما کم میشده است. از جمله این مدارک میتوان به اصل فیش برداشت از حساب شما، اصل درخواست پرداخت از طرف بانک، کپی مصدق استشهادیه، قرارداد ضمانت و اگر امکانش بود، شهادت شهور هم ارائه کرد.
چه کسی به شکایات ضامن از وام گیرنده رسیدگی میکند؟
اگر مبلغی که از شما به عنوان ضامن کم شده، از بیست میلیون تومان کمتر باشد، شورای حل اختلاف به این مورد رسیدگی میکند. در صورتی که این مبلغ از بیست میلیون تومان بیشتر باشد. برای وصول این پول ضامن باید به دادگاه مراجعه کند.
امکان دریافت چک و سفته از وام گیرنده
در واقع اگر ضامن از وام گیرنده چک سفته بگیرد، کار خود را راحت کرده است. ضامن میتواند قبل از این که ضمانت وام گیرنده را بکند، به اندازه مبلغی که ضمانت خواهد کرد، چک یا سفته بگیرد. به این ترتیب اگر وام گیرنده برای پرداخت اقساط خود اقدام نکرد و شما به عنوان ضامن مجبور شدید آن را پرداخت کنید، میتوانید با استفاده از مدارک که همان چک و سفته است، به بانک بروید و نسبت به وصول طلب خود اقدام کنید. توصیه ما این است که قبل از این که برای هر کسی ضامن بشوید، با مشاور حقوقی یا وکیل خود مشورت کنید.
نکاتی درباره دریافت چک از وام گیرنده
مواردی هستند که هنگام دریافت چک از وام گیرنده باید به آن توجه داشته باشید تا بعدا دچار مشکل نشوید. مثلا حتما به تارخ چک توجه کنید، تارخ چک میتواند کمی دیرتر از آخرین قسط وام باشد، نکته مهم دیگری که باید به آن توجه شود تاریخ صدور خود چک است. طبق قانون اگر ثابت شود که چک بدون تاریخ صادر شده، یا تارخ آن واقعی نیست، نمیتوانید صادر کننده چک را تحت پیگرد قانونی قرار دهید. به امضا و هدف از پرداخت چک هم توجه کنید که قید شده باشد.
شرایط ضامن شدن
اگر هنوز ضامن شخصی نشده اید و قصد دارید که در آینده این کار را انجام دهید، خوب است که از این قوانین اطلاع داشته باشید: اول از همه ضامن باید شغل معتبر با حقوق ماهیانه ثابت باشد که همان کارمند دولت بودن و داشتن فیش حقوقی است. نکته مهم بعدی اجازه ای است که ضامن به بانک میدهد تا در صورت عدم پرداخت اقساط توسط وام گیرند، بانک اجازه برداشت اقساط از حقوق ضامن را دارد و ممکن است برای این برداشت اصلا به او اطلاعی هم ندهد. ضامن به بانک چک و سفته داده تا اگر حساب او خالی بود، چک او را برگشت بزند. از دیگر شرایط ضامن رسیدن به بلوغ عقلی است. برای این که ضامن توانایی پرداخت اقساط را در صورت پرداخت نکردن وام گیرنده داشته باشد، باید وضع مالی اش خوب باشد. ضامن پس از امضای ضمانت نامه ای که در آن کلماتی مثل مال شما با من است، ذکر شده، امکان فسخ آن را ندارد.
مراحل شکایت بانک از وام گیرنده
بانکها میتوانند مطالبات خود را از دو طریق دادخواست حقوقی و صدور اجراییه ثبتی وصول کنند. شکایت بانک از وام گیرنده با توجه به سند رهنی و قراردادهای بانکی و تضامینی مثل سفته و چک است. بانکها میتوانند از مراجعی مثل دادگاههای عمومی حقوقی و دوایر اجرای ثبت اسناد نسبت به وصول مطالبات خود اقدام کنند.
حرف آخر
پرونده های خیلی زیادی در دادگستری مربوط به ضامن هایی است که بدون تحقیق و داشتن اطلاعات حقوقی و برسی کسی که برای او ضمانت میکنند، اقدام به ضامن شدن کرده و بعد شخص وام گیرنده، اقساط خود را پرداخت نمیکند. در این حالت ضامن باید مبلغ بدهی را پرداخت نماید. اما اگر در چنین شرایطی هستید نگران نباشید چرا که روش های برای شکایت از وام گیرنده وجود دارد. شما به وسیله مدارک و اسناد خود میتوانید از وام گیرنده شکایت کنید و پول خود را بدست بیاورید. یادتان نرود که حتما قبل از ضامن شدن با وکیل یا مشاور حقوقی صحبت کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
واخواهی چیست؟
ترکه و رد ترکه چیست؟
محجور کیست؟
نحوه شکایت از قاضی
مشاغل معاف از مالیات
کار چاق کن کیست؟
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام، اگر وام گیرنده به خارج از کشور مهاجرت کرده باشه میشه از اقوام درجه یک مثل پدر و مادرش شکایت کرد؟!
تو این شرایط چیکار میتونم بکنم؟