طلاق اهل سنت
انواع طلاق اهل سنت کدام هستند؟
از دیدگاه فقه اهل سنت طلاق شامل دو دسته ی طلاق بدعی و سنی میباشد. طلاق بدعی همانطور که از نام آن پیداست یک نوع طلاق بدعت گذاری شده است که از نظر اسلام صحیح و مورد تایید نیست.اما طلاق سنی اینگونه نیست و کاملا از دیدگاه اسلام و مقررات اسلامی صحیح است و تمامی ملاک ها و شرایط طلاق در اسلام را دارا است.نکته ی قابل توجه و اشتباه لفظی و عامیانه ای در این موضوع وجود دارد این است که طلاق سنی را با طلاق اهل سنت یکی میدانند اما اینگونه نیست و میان طلاق اهل سنت و طلاق امامیه تفاوت هایی آشکار وجود دارد.
طلاق سنی
طلاق سنی شامل دو دسته ی طلاق باین و رجعی میشود که در ادامه ی این مقاله از سایت حق جویان به آنها خواهیم پرداخت.
- طلاق باین : طلاق باین نیز با توجه به موقعیت و شرایط طلاق انواعی دارد که درادامه به ذکر این موارد میپردازیم.
- طلاقی که در آن از شوهر حق رجوع به همسر مطلقه اش گرفته میشود.
- طلاق زن یائسه
- طلاقی زنی که به سن حیض نرسیده است.
- طلاق زنی که هیچ نزدیکی ای با شوهرش نخواهد داشت.
- طلاق برای زنی که طلاق خلع و مبارات داده شده است.
- طلاق زن در صورتی که در مدت زمان عده به بذل خود رجوع نکرده باشد.
- طلاق زنی که با شرایط سه بار طلاق گرفته باشد.
- طلاق رجعی: این نوع طلاق قبه مرد اجازه میدهد تا در دوران عده بدون نیاز به عقد مجدد به همسر خود رجوع کند. این نوع طلاق نیز دارای دو نوع است که در ذیل امده است.
- طلاق عدّی: در این طلاق مرد در عمل همسر خود را طلاق میدهد اما به او این اجازه داده میشود که در زمان عده به همسر خود برکردد و پس از نزدیکی به طلاق جریان میابد.
- طلاق سنی به معنای اخص:این نوع طلاق به معنای عدم رجوع مرد به همسر خود در مدت عده و یا در صورت رجوع عدم نزدیکی و آمیزش با همسرش او است.
طلاق بدعی و انواع آن
در ادامه انواع طلاق بدعی را شرح خواهیم داد
- سه طلاقه کردن زن در صورتی که هیچگونه رجوعی بین طلاق ها اتفاق نیفتاده باشد. ، که البته در چنین شرایطی یک طلاق واقع خواهد شد.
- طلاق زن غیر حامله ای در حال حیض یا نفاس، در حالی که در کنار همسرش حضور داشته باشد و شوهرش با وی آمیزش انجام داده باشد و یا یک زوج غایب باشد اما تا مدت پاکی کنونی زن تا پاکی بعدی صبر نکند.
- طلاق زن در پاکی و همسرش با نزدیکی داشته باشد درحالی که زن؛ حامله، نابالغ و یا یائسه نباشد.
شرایط جدایی زوجین در مذاهب اهل تسنن چیست؟
در خصوص شرایط طلاق اهل سنت باید گفت که انجام این عمل در زمان حیض حرام است و نیازی به حضور شاهد بر خلاف فقه امامیه ندارد. تنها در صورت رجوع مرد در طلاق رجعی، حضور شاهد الزامی است. از دیدگاه مذهب حنفی، وجود شاهد در هنگام رجوع توصیه میشود.
در فقه حنفی، حنبلی و مالکی، طلاق سه بار در یک لفظ حرام و نافعل است. در حالی که از دیدگاه سایر مذاهب اهل سنت، این عمل صحیح است. همچنین، طلاق رجعی در دوران حیض و نفاس و طلاق در دوران طهر به عنوان طلاق معصیتی و ناپسند، از دیدگاه بسیاری از مذاهب اسلامی ممنوع است، اما در مذهب حنفی به عنوان صحیح و معتبر تلقی میشود.
بطور کلی، در خصوص شرایط طلاق اهل سنت باید گفت که:
- وجود شاهد در نکاح و ازدواج الزامی است، اما برای طلاق نیاز به شاهد نیست.
- طلاق در دوران حیض بر پایه قاعده الزام پذیرفته خواهد بود.
- اهل سنت، صحت طلاق در دوران طهر را تأیید نمیکنند. با این حال، در صورت طلاق دادن زن توسط فردی از جامعه در دوران طهر، از منظر آنان، امکان ازدواج با آن زن پس از پایان عده وجود دارد.
- مسأله سه بار طلاق دادن یعنی فرد سه بار همسر خود را طلاق دهد و در یک لحظه سه بار این کلمات را بگوید، صحیح است.
- طلاق در حالت مستی مرد از دیدگاه اهل سنت صحیح است.
- طلاق تحت شرایط اکراه و اجبار نیز از دیدگاه اهل سنت صحیح است. به عبارت دیگر، اگر مرد به اجبار همسرش را طلاق دهد، این طلاق در مذهب اهل تسنن صحیح است.
طلاق از سوی مرد در مذاهب اهل سنت
طلاق به عنوان یکی از حقوق مرد در تمامی مذاهب اسلامی و بر اساس آیهای از سوره بقره در نظر گرفته میشود. همچنین، باور معمول در این زمینه این است که اگر مرد تمایلی به ادامه زندگی با همسر خود نداشته باشد، زندگی آنها به خطر خواهد افتاد. همچنین، در فقه عامه، طلاق قضایی و طلاق تفویض شده مطرح است که معمولاً توسط زن درخواست میشود. طلاق تفویض شده همچنین در فقه عامه به عنوان حقوق مرد تلقی میشود و در فقه شافعی، این امکان وجود دارد که مرد حق طلاق را به شخص ثالث یا همسر خود واگذار کند.
طلاق از سوی زن در مذاهب اهل سنت
در مذهب شافعی، اگر مرد از پرداخت نفقه زن خود امتناع کند، زن میتواند به دلیل عدم پرداخت نفقه، درخواست طلاق کند. اما در فقه امامیه، زن تنها زمانی میتواند طلاق را بگیرد که مرد از پرداخت نفقه امتناع کند. همچنین، در صورتی که مرد مشکل مالی داشته باشد و نتواند نفقه را پرداخت کند، زن میتواند درخواست طلاق کند. اما اگر مرد بتواند نفقه را پرداخت کند ولی از این کار امتناع کند، زن حق طلاق را نخواهد داشت.
در فقه حنفی، عدم پرداخت نفقه تنها به حبس زن منجر نمیشود و زن نمیتواند به دلیل غیبت یا رفتار نامناسب مرد، طلاق بگیرد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد به سوالات مهم و رایج در خصوص طلاق اهل سنت پاسخ داده شود. ازاینکه سایت حق جویان را برای مطالعه درباره ی طلاق اهل سنت انتخاب کرده اید از شما سپاسگزاریم.امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شود و توانسته باشد به سوالات شما پاسخ دهد. در صورت وجود ابهام و سوالی درباره ی طلاق اهل سنت که در مقاله به آن اشاره نشده و یا اگر در جزئیات مطالب مقاله سوالی برای شما پیش آمده میتوانید آن را در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید تا کارشناسان ما در اسرع وقت به شما پاسخ دهند.
دیدگاهتان را بنویسید