فروش مال غیر
قانون اهمیت زیادی برای حقوق افراد و همچنین مالکیت آنها قائل است و به همه افراد این اختیار را داده که بتوانند از اموال خود محافظت کرده و اقدام به تصمیم گیری در مورد آن نمایند، بنابراین هیچکس تا زمانی که خود قانون مشخص نکند حق تجاوز ، دسترسی، فروش و انتقال مال دیگری را بدون رضایت به هیچ شخصی ندارد.
فروش مال غیر ، نوعی تجاوز به مال دیگران محسوب می شود در واقع هر کسی که بدون اجازه، رضایت و اطلاع مالک اقدام به دخل و تصرف در اموال مالک کند مجرم است.
فروش مال غیر برای تحقق به سه رکن نیاز دارد
- اقدام غیرقانونی و بدون مجوز به فروش اموال دیگران که رکن مادی است.
- اقدام به فروش مال دیگری از روی سوء نیت وبا هدف و به صورت عمدی رکن معنوی است.
- اثبات فروش مال غیر که جنبه قانونی محسوب شده و توسط دادگاه اتفاق میافتد رکن قانونی است.
اشخاص در تحقق جرم فروش مال غیر
- شخص مرتکب جرم با علم به اینکه مال به شخص دیگر تعلق داشته جرم را انجام داده که به آن انتقال دهنده یا معامل میگویند.
- شخص خریدار با علم به اینکه مال تعلق به انتقال دهنده ندارد و همکاری انتقال گیرنده با مرتکب جرم به این شخص انتقال گیرنده یا متعامل میگویند.
- و شخص سوم صاحب و مالک مال است که اگر ظرف ده روز انتقال گیرنده را از جرم واقع شده مطلع نکند ، معاون جرم به حساب می آید.
جرم فروش مال غیر
فروش مال غیر در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده و مقصود از آن شخصی است که مالی را که به دیگری تعلق دارد بدون اذن ، اجازه و گاهی او و حتی بدون داشتن وکالت کاری از او به شخص سومی که همان انتقال گیرنده یا متعامل است بفروشد،این فروش می تواند انتقال مال غیر یا فروش منفعت آن مال باشد.
برای نمونه می توان به اجاره دادن خانه بدون آگاهی و اذن صاحب خانه به عنوان منفعت مال غیر اشاره کرد و همچنین می توان به فروش خانه بدون رضایت صاحب خانه به انتقال و فروش مال غیر اشاره کرد، در هر کدام از این دو مورد عمل فرد انتقال دهنده جرم محسوب میشود و با مجازات جرم فروش مال غیر به دیگری، روبرو خواهد بود.
در خصوص حکم فروش مال غیر خوب است بدانید قانونگذار در ماده ۱۱ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری آورده:« اگر ارزش مالی بالای ۱۰۰ میلیون تومان باشد از جرایم با جنبه عمومی است یعنی پیگیری آن صرفاً بدون شکایت شاکی نیز انجام میشود و اگر شاکی نیز داشته باشد و گذشت کند، مجرم باز هم مجازات خواهد شد و فقط به خاطر گذشت شاکی از شکایت تخفیفی در مجازات خواهند گرفت ،اگر ارزش مال کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان باشد قابل گذشت است و همچنین پیگیری آن توسط قانون منوط بر شکایت شاکی است.»
مجازات فروش مال غیر
مجازات فروش مال غیر همان مجازاتی است که قانونگذار برای جرم کلاهبرداری در نظر گرفته و به شرح زیر است :
- از ۱ تا ۷ سال حبس
- پرداخت جزای نقدی معادل مالی که در فروش مال غیر، دریافت شده است.
- رد مال به صاحب اصلی آن
- همچنین اگر کارمند دولت باشد انفصال از خدمات دولتی .
- باید دقت کرد که اگر خریدار هم با فروشنده همدست بوده باشد این مجازات نسبت به او هم اعمال خواهد شد.
معاونت در فروش مال غیر
معاون جرم شخصی است که به صورت مستقیم در انجام جرم و عملیات مجرمانه شرکت نداشته اما با فراهم کردن وسیله یا نقشه ارتکاب جرم یا ترغیب دیگری به وقوع جرم در اتفاق افتادن آن جرم نقش داشته است.
مجازات معاونت در فروش مال غیر
حال جالب است بدانید قانونگذار مجازات جداگانه برای معاون جرم در نظر نگرفته اما فرد محکوم به جرم معاونت در فروش مال غیر، مجازاتی یک تا دو درجه کمتر از مجازات مباشر جرم دارد، یعنی به جای مجازات حبس تعزیری درجه ۴، حبس تعزیری درجه ۵ یا ۶ در نظر گرفته خواهد شد.
تکلیف خریدار مال غیر چیست؟
در خصوص مجازات خرید مال دیگری میتوان گفت، اگر خریدار آگاه باشد که مال خریداری شده متعلق به فروشنده نیست و مال غیر است در این صورت مجرم شناخته شده و به مجازات خریدار مال غیر محکوم خواهد شد.
اگر خریدار با علم و اطلاع از تعلق مال به غیر معامله کند، به حبس از یک تا هفت سال، رد مال به صاحب اصلی مال، جزای نقدی معادل مال خریداری شده و در صورت کارمند بودن به انفصال از خدمات دولتی محکوم خواهد شد .
مراحل شکایت از مجرم در فروش مال غیر
- ابتدا مالک اصلی باید سند مالکیت یا مبایعه نامه را آماده کند.
- مدارک و شواهدی را علیه شخص مرتکب و انتقال دهنده مال غیر است را تهیه و جمع آوری کند.
- سپس اگر مال منقول باشد، مالک می تواند در دفتر خدمات قضایی واقع در محل سکونت مجرم طرح شکایت نماید.
- اما اگر مال غیر منقول باشد مالک میتواند در دفتر خدمات قضایی واقع در نزدیکی مکان مال یا محل ثبت مال شکایت کند.
- سپس پرونده به دادگاه ارجاع می شود.
- تعیین تاریخ رسیدگی به پرونده مشخص میشود.
- از طریق پیامک زمان و مکان به اطلاع شاکی میرسد.
- در این مرحله شاکی باید در دادگاه حضور یافته و مدارک لازم برای شکایت فروش مال غیر را به همراه شواهد و ادله ای را که علیه شخص مرتکب جمعآوری کرده به دادگاه ارائه بدهد.
مجازات سردفتر همدست در ارتکاب جرم
اگر سردفتری در جرم همدست باشد و شریک جرم شناخته شود مجازات آن همان مجازاتی است که برای کلاهبرداری مشخص شده است یا بهتر است بگویم مجازات او همان مجازاتی است که برای معاون جرم تعیین گردیده اما لازم است بدانید اقدام غیر عمدی خلاف قانون توسط سردفتر تنها منجر به گرفتن خسارت از وی خواهد شد.
فروش مال غیر با معامله فضولی
معامله فضولی معامله ای است که فرد بدون اجازه و آگاهی صاحب مال با مال معامله انجام میدهد این معامله با قصد ضرر رساندن به مالک نیست فقط قصد فرد سود بیشتر از مال است اما در فروش مال غیر نیت و هدف، کلاهبرداری و در ادامه ضرر رساندن به مالک است بنابراین یکی از تفاوت های فروش مال غیر با معامله فضولی این است که معامله فضولی جزوه جرایم حقوقی و فروش مال غیر جزء جرایم کیفری است.
مزایای وکیل برای شکایت فروش مال غیر
اگر شاکی از طریق وکیل خود کارهای شکایت را پیگیری کند نیاز به حضور شاکی در دادگاه نخواهد بود.
مدت زمان تشخیص و تایید جرم کوتاه تر میشود که این به نفع شاکی است.
اگر دلال اقدام به فروش مال شاکی کرده باشد وکیل این توانایی را دارد اموال او را توقیف کند.
وکیل به خاطر دانش فراوان و همچنین توانایی در مباحث حقوقی می تواند بعد از شکایت فروش مال غیر توسط خریدار، زیان موکل را جبران و شخص کلاهبردار را محکوم کنند.
نکات پایانی در باب فروش مال غیر
حال اگر در مورد مال، مالکان آن مال علاوه بر فروش سهم خود سهم سایر شرکا را بدون رضایت و اطلاع آنها به فروش برساند مرتکب جرم فروش مال غیر شده که این موضوع در ارتباط با فروش اموال مشاع است. توجه داشته باشید که اگر نهاد یا فردی، خدمات یا کالایی را به ارزش بیش از یک میلیارد ریال به فروش برساند، جرم سنگین و فروش مال غیر قابل گذشت است.
برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری ها پیشنهاد می شود افراد از معامله هایی که بدون سند رسمی انجام می شود دوری کرده و فرصت انجام این کلاهبرداری ها را به چنین افرادی سود جویی ندهند.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
واخواهی چیست؟
ترکه و رد ترکه چیست؟
محجور کیست؟
نحوه شکایت از قاضی
مشاغل معاف از مالیات
کار چاق کن کیست؟
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ، ی سوال داشتم، شریک من سهم من رو فروخت ، پولش رو داد بهم ولی الان سهمم ارزش خیلی بیشتر شده میتونم شکایت کنم به جرم فروش مال غیر؟!
سلام
اگر فردی خودش مال رو در اختیار کسی بزاره برا فروش و تاکید داشته باشه که به فلانی نفروش،ولی دقیقا برعکسش اتفاق بیوفته و مال به همون فرد فروخته بشه ، میتونه به جرم فروش مالش شکایت کنه؟
سلام خسته نباشید ما ی ملکی رو خریداری کردیم یکسال قبل و فروشنده برای سند بهونه میورد در صورتی که پول رو پرداخت کردیم چون از آشناها بود، یک ماه قبل متوجه شدیم خونه مجددا به یکی دیگه فروخته شده
الان تکلیف ما چیه؟ میتونیم به جرم فروش مال غیر شکایت کنیم؟
نمیدونم خریدار دوم سند داره یا نه
سلام خسته نباشد، در مورد فروش مال غیر سند غیر رسمی هم در دادگاه مورد قبول هست ؟
سلام به تیم حق جویان ، اگر کسی سند رسمی داشته باشه و عده ای هم سند غیررسمی تکلیف چیست ؟ دادگاه که رای صادر می کند؟
سلام خسته نباشد میگم به سایت حق جویان ، در دوره امروز اکثر افراد با قولنامه و سند عادی معامله میکنن پس تکلیف این موارد چیست ؟!