مجازات حمل شوکر و اسپری فلفل
عده ای بر این باورند که اسپری فلفل و شوکر نقش دفاعی برای آنها دارد و حمل حمل و نگهداری آن را با این توجیه درست میدانند و متوجه جرم انگاری آن نیستند . در این مقاله قصد داریم به تبعات حمل شوکر و حکم اسپری فلفل، نحوه کسب مجوز حمل و همچنین حکم حمل شوکر و اسپری فلفل بپردازیم.
شوکر چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است؟
شوکر وسیلهای دفاعی است که اجزای اصلی آن شامل باتری کادمیوم مقاومت خازن و دیود ترانزیستور باتری نیکل کادمیوم است و ساختمان بسیار ساده ای دارد . هنگامی که ولتاژ ایجاد شده توسط شوکر روی سطح پوست القا داده میشود ،جریان عبوری سلسله اعصاب و غلاف های چربی را تحریک می کند و وقتی به یک ماهیچه برسد ماهیچه را تحت تاثیر خود قرار می دهد و باعث ایجاد یک فلجی موقت در فرد میشود.
اسپری فلفل چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است ؟
اسپری فلفل دارای ماده فعالی به نام کپسایسین است که به کمک حلال از فلفل تند استخراج می شود . در اسپری فلفل از ترکیبات شیمیایی اشک آور خاصی استفاده میشود که این ترکیبات موجب سوزش شدید در چشم ،گوش ،حلق ، بینی میشود و کوری موقتی بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه در فرد ایجاد میکند ، که ممکن است به میزان شدت اسیب دیدگی منجر به کوری کامل او شود.
جرم اسپری فلفل
در قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده ۱۱ قانون مجازات اسلامی، “مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز؛ هر کس مرتکب قاچاق اقلام یا مواد تحت کنترل شود یا به ساخت و مونتاژ هر یک از آنها اقدام کند به ترتیب زیر به مجازات تعزیری محکوم میشود:
- مواد رادیواکتیو یا میکروبی، به حبس از بیست و پنج تا سی سال
- مواد منفجره نظامی یا شیمیایی، به حبس از پنج تا ده سال
- مواد محترقه و شوکدهندهها (شوکرها)، به حبس از شش ماه تا دو سال
- گازهای بیحسکننده، بیهوشکننده و اشکآور به حبس از دو تا پنج سال( مجازات اسپری فلفل)
- مواد ناریه یا منـفجره غیرنظامی، به حبس از دو تا پنج سال و جزای نقدی یک تا دو برابر ارزش مواد کشـف شده
توجه داشته باشید، در صـورتی که هدف از ارتکاب جرم مقاصد غـیر امنیتی از قبیل بهرهبرداری غیرمجاز از معادن باشد، احتمال حبس از شش ماه تا دو سال وجود دارد. و حکم حمل اسپری فلفل وابسته به شرایط میتواند بین دوتا پنج سال باشد که در ادامه شرایط آن را هم بیان میکنیم تا به خوبی از مجازات حمل اسپری فلفل آگاه شوید.
مرجع اعطای مجوز حمل شوکر و تجهیزات دفاعی
به دنبال مصوبه شورای امنیت ملی کشور به منظور سامان دادن به توزیع و نگهداری حمل شوکر و سایر تجهیزات دفاعی بر عهده نیروی انتظامی میباشد. بهعبارتی مرجع اعطای مجوز برای این تجهیزات ، ” نیروی انتظامی ” است. لذا شغل هایی که حساسیت شغلی بالایی دارند و پایین بودن سطح امنیت به اقتضای محیط شغلی خاص آنها مانند صرافان ، وکلای دادگستری ،طلافروشان و حتی جامعه پزشکی پرستاران و داروخانه های شبانه روزی میتوانند با طرح دادخواست به پلیس پیشگیری ناجا درخواست خود برای نیاز به تجهیزات دفاعی شخصی مانند شوکر برقی و… و دریافت مجوز آن ارائه نمایند .
فرآیند اعطای مجوز حمل شوکر
بر اساس دادخواست ارائه شده متقاضی ، پلیس پیشگیری ناجا بررسی های پلیسی و فنی خود را به صورت تخصصی به عمل می آورد. به دلیل اهمیت فراوانی که مجوز حمل و شوکر دارا است باید صلاحیت فرد از لحاظ جسمی و روانی مورد تایید قرار گیرد ، به همین سبب متقاضی به پزشکی قانونی ارجاع داده می شود و آزمایشهای مخصوصی توسط پزشکی قانونی از وی گرفتع میشود تا پلیس ناجا از سلامت جسمی و روانی او اطمینان یابد. پس از طی این مراحل و تایید پلیس ناجا مجوز به درخواست کننده ارائه می شود.
مجازات حمل شوکر
بر اساس ماده ۱۲ قانون مجازات اسلامی، “مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز، هر کس به طور غیرمجاز اقلام یا مواد تحت کنترل را خریداری، نگهداری یا حمل نماید و یا به توزیع یا فروش آنها اقدام کند و یا هر گونه معامله دیگری با آنها انجام دهد به ترتیب زیر به مجازات تعزیری محکوم میشود: ۱-مواد رادیواکتیو یا میکروبی، به حبس از بیست و پنج تا سی سال ۲-مواد ناریه یا منفجره غیرنظامی، به حبس از شش ماه تا دو سال و جزای نقدی یک تا دو برابر ارزش مواد کشفشده و در صورتی که هدف از ارتکاب جرم مقاصد غیرامنیتی از قبیل بهرهبرداری غیرمجاز از معادن باشد، به حبس از نود و یک روز تا شش ماه ۳-مواد منفجره نظامی یا شیمیایی، به حبس از دو تا پنج سال ۴-گازهای بیحسکننده، بیهوشکننده و اشکآور، به حبس از شش ماه تا دو سال ۵-مواد محترقه و شوکدهندهها (مجازات شوکر)، به حبس از نود و یک روز تا شش ماه
حمل شوکر برای بار اول
اگر از شوکر یا اسپری فلفل برای مزاحمت، اخاذی یا ارتکاب جرم استفاده نشده باشد و شاکی خصوصی هم وجود نداشته باشد و با توجه به نداشتن سابقه کیفری و شرایط سنی فرد، به احتمال زیاد یا قرار تعلیق مجازات صادر میشود یا فرد به جزای نقدی محکوم میشود.
شوکر سلاح گرم است یا سرد؟
ابتدا به توضیح این بپردازیم که سلاح سرد چیست؟ به هرگونه اسلحه ای که برای دفاع کردن و یا نزاع مورد استفاده قرار گیرد و اثراتی را مثل شلیک و انفجار ندارد ،سلاح سرد می گویند. بنابراین سلاح هایی مانند شوکر، چاقو، قمه، انواع داروهای بیهوش کننده و … از انواع سلاح های سرد محسوب می شوند و حمل و نگهداری و یا توزیع بدون مجوز آن ها طبق ماده ۴ قانون جرم محسوب میشود و مجازاتی از قبیل حبس و جزای نقدی دارد که در ادامه مقاله به جزئیات آن خواهیم پرداخت.
دادگاه صالح رسیدگی به جرایم حمل شوکر و اسپری فلفل
بسیاری بر این باورند که مرجع صالح رسیدگی به جرم و مجازات حمل شوکر و اسپری فلفل دادگاه انقلاب است، اما اینگونه نیست و با رای صادره از دیوان عالی کشور اعلام شد که رسیدگی به این جرائم در صلاحیت دادگاه کیفری ۲ می باشد
محدودیت شخص دارای مجوز
کسی که مجوز حمل شوکر را کسب کرده است ، محدوده ای برای استفاده از آن برای او تعیین شده که ، اگر خارج از ان محدوده اقدام به استفاده از شوکر برقی کند مرتکب جرم شده است. برابر این استفاده از شوکر فقط در محدوده مجوز داده شده قابل قبول و مجاز است.
جزای حمل شوکر
بر اساس ماده ۴ قانون هر شخصی که به صورت غیرمجاز به هم خریداری و یا نگهداری سلاح بپردازد به مدت ۹۱ روز تا شش ماه زندان و به میزان ۱۰ تا بیش از ۲۰ میلیون ریال هم باید جزای نقدی پرداخت کند. این جزا بسته به تعداد اسلحه می تواند تشدید شود همچنین خرید و حمل مواد محترقه و غیرمجاز ای که از سوی وزارت دفاع خطر ساز نبودن آنها مورد تایید نیست مستوجب جزای نقدی از پانصد هزار ریال تا ده میلیون ریال است
تخفیف در جرم حمل شوکر
همانطور که پیش از این گفته شد حمل و نگهداری شوکر بدون مجوز غیر قانونی بوده و جرم محسوب میشود ، اما اگر فردی که بدون مجوز عمل کرده است و مجرم محسوب میشود به صورت داوطلبانه خود را تحویل مرجع دارای صلاحیت دهد و تجهیزات دفاعی بدون مجوز خود را تحویل دهد ،در مجازات او در نظر گرفته خواهد شد و اموال توقیف شده از وی به نفع وزارت دفاع صرف میشود.
ایا حمل شوکر هم جرم محسوب میشود یا صرفا استفاده کردن از آن جرم است ؟
در خصوص جرم شوکر اینگونه میتوان گفت که طبق قانون چه حمل و چه استفاده از شوکر بدون مجوز و خارج از محدوده تعیین شده ی مجوز جرم محسوب میشود.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
واخواهی چیست؟
اعتراض به قرار دادسرا
عفو رهبری چیست؟
انواع جرایم سایبری
دیه چیست؟
آزار جسمی و همه چیز درباره آن
14 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ایا مجوز حمل شوکر یا اسپری فلفل به من که کارگاه و مغازه ی ساخت و فروش جواهرات فیروزه دارم هم داده میشه؟
سلام خسته نباشید، مجوز حمل شوکر و اسپری فلفل رو از چه نهادی باید گرفت ؟ و مراحلش به چه شکل هست؟
جزای نقدی حمل غیر قانونی شوکر در 1402 چقدره؟
با سلام
سوالی از خدمتتون داشتم،
اگر ناخواسته محدوده ی مجوز حمل شوکر را زیر پا گذاشته باشیم ایا باز هم شامل مجازات میشویم؟
سوالی برای من پیش اومد اینکه،ولتاژ های شوکر ها باهم متفاوت اند؟
سلام
بنده در خصوص اعطای مجوز حمل شوکر سوال داشتم ازتون
من یک بار درخواستم جهت گرفتن مجور حمل شوکر رد شده
ایا میتونم بعد گذشت یکسال دوباره اقدام کنم؟رد درخواست قبلی توی دادخواست جدید تاثیری نمیذاره؟؟
من میتونم برای محیط شغلیم که تو محله ای پر خطر هست مجوز بگیرم؟؟
ممنون برای مطلب کامل و مفیدتون درباره ی مجوز حمل شوکر🙏💚🌿
اگه فقط به وسیله ی شوکر ایجاد رعب شده باشه مجازات داره؟؟
اگر اقدام به استفاده از اسپری فلفل ناموفق بوده باشه و کسی اسیبی ندیده باشه مجازاتش کمتره؟؟؟
سلام خسته نباشید
یه موضوعی رو میخوام بدونم
برادر 8 ساله ی من اسپری من رو برداشته و به عنوان اسباب بازی به دوستش اسیب رسونده
میتونن شکایت کنن ازمون؟چه مجازاتی درنظر گرفته میشه و برای کی؟؟
سلام خسته نباشید ، اگر اسپری فلفل همراهمون باشه و مجبور به استفاده بشیم برای دفاع از خودمون بازم هم جرمه؟!
متشکر از سایت حق جویان ، به چه افرادی این مجوز داده میشه؟؟
متشکر از سایت حق جویان
اسپری فلفل واقعاً برای دفاع بانوان لازم هست