مشاغل معاف از مالیات
برخی از مشاغل در ایران معاف از مالیات هستند به این معنا که این سری مشاغل لازم نیست روی درآمد خود مالیاتی به دولت پرداخت کنند. در این مقاله از سایت حق جویان به جزئیات این موضوع خواهیم پرداخت.
چرا بعضی از مشاغل معاف از مالیات میشوند؟
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که اصلاً چرا برخی از مشاغل وجود دارند که معاف از مالیات هستند؟ در اینباره باید گفت که معافیت از پرداخت مالیات در برخی شغلها دلایلی همچون؛ حمایتی، اقتصادی و تشویقی دارد که در ادامه به بیان مواردی از این معافیتها و دلایل آن میپردازیم.
- معافیت از مالیات با هدف تشویق افراد به انجام برخی از فعالیتها و شغلها از جمله؛ مربیان و بازیکنان ورزشی، فعالان در حوزه صنعت تئاتر و سینما، دستیاران روحانیت و مدیران، کارگران بیمارستان و فعالان حوزه صنایع دستی محلی.
- معافیت از مالیات با هدف حمایت از یک حوزه فعالیتی نظیر هنرمندان موسیقیدانان کلاسیک، که جهت حمایت از فعالیتهای هنری و فرهنگی این معافیت اعمال میشود.
انواع مالیات،مستقیم و غیر مستقیم
مالیات در دو دسته تقسیم بندی میشود. مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم.
- مالیات مستقیم به مالیاتی میگویند که به صورت مستقیما و بدون واسطه از درآمد و دارایی اشخاص دریافت میشود.
- مالیات غیر مستقیم نیز به مالیاتی میگویند که به طرز نامحسوس و غیرمستقیم از افراد دریافت میشود؛ مانند قیمت کالا ها یا خدمات که از مصرف کننده ی آن به صورت غیر مستقیم اخذ میشود.
لیست مشاغل معاف از مالیات
در این تیتر از این مقاله ی حق جویان به بیان جزیی مشاغل معاف از مالیات به صورتی لیستی از مشاغل فرهنگی هنری پزشکی و ورزشی و پژوهشی هستند.
- ورزشکاران حرفه ای
- شاعران و نویسندگان
- بازیگران تیاتر و هنرمندان تصویری
- موسیقی دانان کلاسیک
- برخی از معلمان مدرسه
- دانشجویان دانشگاه های دولتی و خصوصی
- دانشجویان دانشگاه های خارجی
- مربیان و سرمربیان ورزشی
- کارمندان و مشاوران برخی از سازمان های ملی و بین المللی
- برخی از پزشگان و متخصصان پزشکی
انواع مشاغل معاف از مالیات
مشاغل آموزشی، تربیتی و ورزشی
یکی از دسته های مهم شغلی هر کشور سیستم آموزشی آن است. در این نوع معافیت، هدف برداشتن موانع از سر راه آموزش عالی است و این امکان را به فعالان این مشاغل میدهد که بدون دغدغه ی هیچگونه مالیاتی به فعالیت خود بپردازند.
مشاغل و صنایع صادراتی کشور
یکی از حائز اهمیت ترین جنبه های تامین ارزی هر کشوری متعلق به صادرات آن کشور است. در این معافیت مالیاتی هدف، کاهش مشکلات موجود بر سر راه صادرات خدمات و محصولات به خارج از کشور است و به دلیل میزان اهمیت این امر است که این نوع از مشاغل به طور کامل از پرداخت مالیات معاف شده اند.
مشاغل و موسساتی که سرمایه گذاری در بنگاه های تولید میکنند
یکی از پایه های حیات هر کشوری را سرمایه گذاران اقتصادی آن کشور پوشش میدهند که بخش مهمی از جامعه محسوب میشوند. مطابق با قانون 138 مالیات های مستقیم که پیش تر ذکر شد؛ افراد،موسسات و مشاغلی در بنگاه های تولیدی کشور نیازمند سرمایه گذار هستند که برای سهولت در امر سرمایه گذاری روی این موارد، قانون کشور چنین مشاغلی را برای جذب بیشتر و بهتر سرمایه گذار و کمک به رونق اقتصادی معاف از مالیات کرده است که میتوان گفت تا حد زیادی نیز مؤثر بوده است.
مشاغل مربوط به بخش عشایری، روستایی و کشاورزی
بخش مهم دیگری از مشاغل جامعه نیز مربوط به بخش کشاورزی، روستایی و عشایر است. علاوه بر این از لحاظ تامین نیاز های کشور، کشاورزی سهم بزرگی دارد. بنابراین افزایش قدرت کشاورزی از اهمیت بالایی برا ی کشور برخوردار است؛ازین رو کشاورزی، مشاغل و بخش های مربوط به آن معاف از مالیات شده اند. مانند بخش های تعاونی های کارگری، عشایر، صیادان و اتحادیه های این مشاغل طبق قانون معاف صد درصدی از پرداخت مالیات شده اند.
مشاغل تولیدی، معدنی و گردشگری
این دسته از مشاغل به دلیل اهمیت فراملی آن قطعا نباید جایی برای حتی کوچک ترین مشکل و مانعی بر سر راه این مشاغل قرار داد. بنابراین بخش گردشگری، معادن و مشاغل تولیدی با توجه به این میزان از اهمیت آنها طبق قانون مالیات معاف از مالیات شده اند.
معافیت مالیاتی مشاغل موجود در مناطق آزاد تجاری و صنعتی
مناطق آزاد تجاری تاثیر بسزایی در ارز اوری کشور دارند؛ مانند مناطق آزاد کیش که به طور مستقیم و غیر مستقیم در این مهم اثر گذار است. هدف معافیت مالیاتی در این دسته؛ جذب سرمایه گذار خارجی است. در حقیقت این معافیت یک مزیت در سرمایه گذاری مناطق آزاد تجاری ایجاد میکند که فرصت خوبی برای جذب سرمایه گذار است.
مشاغل مربوط به بخش ترانزیت
ترانزیت از مهم ترین بخش ها برا ی ارز آوری و تامین سایر نیاز های کشور است همچنین جزء مهم ترین حوزه های فعالیتی و شغلی کشور محسوب میشود. بنابراین بدیهی است که با توجه به اهمیت مشاغل این بخش معافیت از مالیات تنظیم شود. طبق قانون مشاغل معاف از مالیات کشور، جهت افزایش ارز آوری، این حوزه شامل معافیت شده است.
معافیت مشاغل خانگی از مالیات
آنچه پیداست این است که سرمایه ی مشاغل خانگی توسط بانوان تامین میشود و کشور با هدف حمایت از این مشاغل، در این مشاغل قانون معافیت و ممنوعیت گرفتن مالیات تنظیم کرده است. این مشاغل شامل گروه هایی همچون:صنایع دستی، کشاورزی، دامپروری، شیلات، قالی بافی، خدمات تولید و محصولات غذایی خانگی میباشد.
سخن پایانی
در این مقاله به ذکر مشاغل معاف از مالیات به صورت دسته بندی کلی و جزئی پرداختیم اما باید توجه داشت که با دسته بندی گسترده ای که مشاغل معاف از مالیات دارند ممکن است هرسال شغل هایی به هر دسته اضافه شود و این لیست هر سال تغییر کند و اضافه شود؛ بنابراین این شغل ها هر دوره با قوانین جدید و روی کار آمدن شغل های جدید ممکن است تغییر کند.
به علاوه باید گفت؛ درست است که بعضی مشاغل معاف از مالیات هستند اما ممکن است شامل مالیات های دیگری شوند ازین سو برای بروز کردن این اطلاعات لازم است قوانین مربوط به هر حوزه فعالیتی را برای معافیت از مالیات به طور جداگانه مورد مطالعه قرار داد.
دیدگاهتان را بنویسید