نحوه شکایت از قاضی
شکایت از قاضی در دادسرای انتظامی قضات
مطابق با اصل 171 قانون اساسی، اگر به علت قصور قاضی در داوری به اشتباه ضرر مادی و یا معنوی به اشخاص وارد شود لازم است که این ضرر جبران شود. طبق این اساس عدالت اقتضا دارد که قضات را نیز شامل میشود و آنها مانند سایر افرادی که مرتکب خطا و ناحقی در قبال کسی میشوند تحت پیگرد قانونی قرار میگیرند. بنابراین اشخاص میتوانند در صورت لزوم اقدام به شکایت علیه قضات نمایند و در مراجع قضایی دعوی خود را مطرح کنند.
مراحل و نحوه شکایت از قاضی
برای شکایت از قضات مرجع قضاییای در نظر گرفته شده است که به آن دادگاه انتظامی قضات میگویند. در این مرجع بر نحوه ی عملکرد و رفتار قضات در دادگاه ها همچنین تخلفات شغلی و انتظامی آنها رسیدگی میشود. این مرجع در معیت دادسرای انتظامی قرار دارد و قضات نقش مهمی را در نظارت بر عملکرد قضات ایفا میکند. لذا برای ثبت شکایت علیه قضات باید اشخاص دعوی خود را در دادسرای انتظامی قضات مطرح کنند. اما تفاوت میان دعوی حقوقی و کیفری از قضات و محل طرح آن وجود دارد. دعوی حقوقی در دادگاه عمومی و دعوی کیفری در دادگاه کیفری به آن رسیدگی خواهد شد. حال که میدانیم به کجا باید از قضات شکایت برد در ادامه همراه حق جویان باشید تا مراحل شکایت از قضات را بررسی کنیم. شکایت از قاضی میتواند به شکلهای مختلفی انجام پذیرد، هم شکایت ذی نفع یا نماینده ی وی از قاضی، هم اعلام شخصی صاحب مقام در حوزه ی حقوقی همچون رئیس دیوان عالی کشور یا رئیس قوه قضاییه و … .
برای شکایت از قاضی باید ضمن مراجعه به دفتر نظارت و ارزشیابی و عملکرد قضات که در دادگستری استانها قرار دارد، به دادسرای انتظامی قضات واقع در تهران نیز مراجعه کرد. اما در هرصورت طبق قانون، دادسرای انتظامی موظف است پس از دریافت شکایت از ذی نفع به رسیدگی شکایت بپردازد و اقدام به پیگیری قانونی پرونده کند. پس از آن اگر از نظر مقامات مربوطه ی دادسرای انتظامی به تخلفات انجام شده توسط قاضی مهر تایید زده شود، پرونده در خصوص شکایت از قاضی برای صدور رای به دادگاه انتظامی قضات ارجاع داده میشود و در آنجا رای برای تخلفات انجام شده توسط قاضی و یا ادعای اشتباه علیه قاضی و قصور وی توسط دادگاه انتظامی داده خواهد شد.
مدارک و موارد لازم برای شکایت از قاضی
- درج نام، نام خانوادگی، نشانی اقامتگاه، کد پستی، کد ملی، و در صورت وجود شماره تلفن ثابت یا همراه شاکی انتظامی
- سمت شاکی انتظامی در پرونده یعنی در صورتی که شاکی وکیل فرد باشد باید در وکالت نامه حق شکایت تصریح شده باشد.
- درج شماره پرونده ی مزبور در شکایت
- درج هویت قاضی یا قضاتی که از آنها در پرونده شکایت صورت گرفته است ( میتوانید برای سهولت در انجام این امر از وکیل حقوقی کمک بگیرید.)
- تعیین با جزئیات موارد شکایت و پرهیز از کلی گویی و درج جهات تخلف از مقررات قانونی
- امضای شاکی یا وکیل و نماینده ی قانونی وی در صورتی که شاکی اصلی از امضا و اثر انگشت عاجز باشد
- پیوست نمودن مستندات شکایت به شکایت از قبیل اخطاریه احضاریه و یا برگ اجرائیه
- ابطال تمبر دادرسی طبق تعرفه خدمات قضایی به مبلغ 300 هزار تومان
نمونه متن شکایت از قاضی
همانطور که میدانید برای شکایت از قاضی باید آن را به دست مقامات دارای صلاحیت رساند که این امر اداب خودش را دارد بنابراین فردی که قصد شکایت علیه قاضی را دارد باید شکایت خودرا به دادسرا و دادگاه انتظامی قضات ارائه دهد تا در خصوص اشتباه یا تقصیر قاضی حین صدور حکم به آن رسیدگی شود. از این جهت ما قصد داریم در این بخش از مقاله شما را با تنظیم شکواییه علیه قاضی آشنا کنیم و یک نمونه متن شکایت از قاضی را در ادامه خواهیم آورد.
نمونه متن شکایت از قاضی
ریاست محترم …
با عرض سلام احترام؛
احتراما به استحضار میرساند که اینجانب……. فرزند ……… به شماره ملی ….. صادره از …..، شاکی پرونده کلاسه ……، بدینوسیله مراتب شکایت خود را از قاضی شعبه ………. ، خدمت مقامات عالی رتبه مربئطه اعلام مینمایم.
بر اساس بند 9 ماده نظارت بر رفتار قضات،«اعلام نظر ماهوی پیش از صدور رای» جزء موارد تخلفات قاضی محسوب میشوده طبق ماده 14 بند 9 قانون نظارت بر رفتار قضات، اعلام نظر ماهوی قاضی قبل از صدور رای، به عنوان یکی از تخلفات قاضی شناخته میشود. در جلسه اولیه رسیدگی به دعوی، قاضی پرونده نظر ماهوی خود را اعلام کرده و مرا به اتهام سرقت متهم کردهاند. با توجه به ماده 15 بند 6 قانون مذکور، رفتار ناپسند در انجام وظایف یا در ارتباط با آن، به عنوان یک تخلف انضباطی در نظر گرفته میشود. بنابراین، تقاضای من این است که رسیدگی و صدور حکم منصفانه انجام شود
موارد توقف تعقیب انتظامی
- قبلا به موضوع پرونده رسیدگی شده باشد و پرونده ی تکراری محسوب شود.
- پرونده شامل مرور زمان شده باشد یعنی مدت مرور زمان تعقیب و بررسی انتظامی که از تاریخ تخلف تا آخرین اقدام قانونی صورت گرفته که مدت سه سال است.
- اگر مقام قضایی که از وی شکایت صورت گرفته به هر جهتی به صورت دائم از خدمت قضایی منفک شده باشد به طور مثال فوت کرده یا بازنشسته، بازخرید و یا مستعفی شده باشد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی بر آن داشتیم که شما را با نحوهی شکایت از قاضی تا حدی مفید و مختصر آشنا کنیم. امیدواریم این مقاله از سایت حق جویان توانسته باشد به سوالات شما در رابطه با نحوه ی شکایت از قاضی پاسخ دهد و برای شما مفید واقع شده باشد. در این مقاله مرجع قضایی مربوط به شکایت از قاضی و مدارک لازم برای این شکایت را ذکر کردیم و در ادامه به پاسخ سوالات و نکاتی تکمیلی همچون اینکه چه زمانی پرونده ی شکایت از قاضی متوقف میشود، نمونه متن شکایت از قاضی و … جهت کاملتر کردن آشنایی شما با نحوه شکایت از قاضی پرداختیم. این مقاله جهت آشنایی مقدماتی شما با مراحل و نحوه ی شکایت از قاضی در اختیار شما در سایت حق جویان قرار گرفت اما برای اطلاع از جزئیات بیشتر و تکمیلی تر میتوانید از مشاوره حقوقی رایگان و وکیل آنلاین در این فضا کمک بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید