وکیل حقوقی شخصی است که از سوی موکل خود برای حل امور حقوقی در مراجع ذی ربط همچون مراجع قضایی و غیره حضور یافته و با اجازه موکل خود روند پرونده را در دست می گیرد؛ با این وجود وکیل حقوقی نسبت به موکل خود و موضوع مطرح شده از سوی او موظف است و باید طبق قراداد دو طرفه و حدود اختیارات خود در پیگیری و پیشبرد پرونده انجام وظیفه کند.
اثرات اعمال وکیل در مراجع نام برده شده در مقاله حق جویان ، بر اساس قانون مدنی متوجه موکل می باشد، در ادامه مقاله قصد داریم به وظایف و خدمات وکیل حقوقی بپردازیم؛ برای آشنایی بیشتر با تیم حق جویان همراه ما باشید.
تخصص وکیل حقوقی
وکیل حقوقی توانایی مشاوره دادن در تمامی مسائل حقوقی را دارد، اما با توجه به کلی بودن واژه مسائل حقوقی، بهتر است وکیل حقوقی در موضاعاتی که تخصص بیشتری دارد به مشاوره دادن بپردازد.
در کشور های مدرن و پیشرفته دنیا هر وکیلی با توجه به تخصص خود،نسبت به مشاوره دادن اقدام می کند؛ برای مثال برخی از وکلا در زمینه تجارت تخصص دارند،برخی از وکلا در زمینه امور جزایئ و …اما در کشور ایران این نظام برای وکلا تعریف نشده است به خاطر است که به صورت کلی، وکلا در تمامی مسائل حقوقی توان مشاوره دادن به موکل خود را دارند.
تعهدات وکیل حقوقی نسبت به موکل
- یکی از تعهداتی که وکیل به عنوان قرارداد دو طرفه با موکل خود امضا می کند، شرح حدود اختیارات وکیل در پیشبرد و پیگیری موضوع مطروحه است؛ وکیل حقوقی با توجه به شرح حدود خود به رسیدگی در مراجع قضایی می پردازد.
- حدود و اختیارات وکیل در وکالت نامه های موجود در اسناد رسمی و مراجع قضایی مشخص شده است،وکیل و موکل می توانند طبق توافق خود و خواسته موکل، حد و اختیار وکیل را معین نمایند.
- عهدات وکیل حقوقی نسبت به حدود و اختیارات آن سنجیده می شود، برای مثال وکیلی امور مربوط به شهرداری موکل خود را بر عهده می گیرد و فردی دیگر امور دادگاه یا دادسرای موکل را انجام می دهد، در چنین مواقعی تعهدات وکیل بستگی به اجازه پیگیری و حدود اختیار دارد.
انواع وکیل حقوقی
به دلیل گسترش حوزه های وکالت ، وکلا نیز به اقسام مختلفی تقسیم بندی می شوند، از انواع وکیل می توان به وکیل دادگستری ،دفاتر اسناد رسمی،وکیل اتفاقی، وکیل معاضدتی، وکیل انتخابی و وکیل تسخیری اشاره کرد.
وکلای انتخابی
وکیل انتخابی یکی از رایج ترین انواع وکیل است، در این مورد افراد با میل و علاقه خود یکی از وکلای مدنظر خود را برای پیشبرد موضوع انتخاب می کنند؛اینگونه وکلا، وکلای رسمی یا دادگستری هستند،وکلای رسمی برخی از موضوعات همچون امور مربوط به شهرداری ، فروش ملک و املاک و… برا برعهده دارند؛وکلای دادگستری زیرمجموعه شعبه های حل اختلاف ،مراجع انتظامی و قضایی هستند، وکلای انتخابی در این مراجع به حل پرونده مطروحه به نیابت از موکل خود می پردازند.
وکلای تسخیری
این نوع از وکلا توسط خود دادگاه برای برخی از اشخاص انتخاب می شوند، افرادی که دادگاه حق وکیل تسخیری را برای آنها قائل می شود شامل افرادی است که بی بصاعت باشند و توانایی گرفتن وکیل را نداشته باشند و همچنین جرائم کیفری همچون قتل و… مرتکب شده باشند که برای احقاق حق و دفاع نیاز اساسی به وکیل داشته باشند. هزینه وکلای تسخیری بر اساس تعرفه قانون وکالت تعیین می گردد که از سوی دولت در قبال افراد بی بضاعت به وکیل داده می شود.
وکلای معاضدتی
این نوع وکلا نیز توسط دادگاه برای افراد بی بضاعت انتخاب می شوند، در این مورد دادگاه با احراز شرایط مالی و عدم توانایی تقبل هزینه های وکیل توسط موکل؛ یکی از وکلای تسخیری را برای پیشبرد موضوع مطروحه انتخاب می کند.
دادگاه از وکلای قوه قضاییه ،کانون وکلا و مشاوران یکی از وکلا را برای شخص بی بضاعت انتخاب می کند تا فرد بتواند با در اختیار داشتن وکیل از حق خود دفاع کند و به دلیل نداشتن وکیل ناعدالتی صورت نگیرد.
هزینه وکلای معاضدتی به صورت کلی رایگان است و هزینه ای دریافت نمی کنند.
وکیل اتفاقی
بر اساس قانون کشور،نزدیکان درجه یک توانایی درخواست وکالت از یکدیگر را به صورت سالانه یا هر سال دو بار دارند؛در این مورد با احراز موضوع قرابت درجه یک میان آنها و با بررسی دادگاه و احراز این موضوع، این گونه وکالت رخ می دهد. حدود اختیارات وکیل اتفاقی هیچ تفاوتی با وکیل دادگستری ندارد.
وکیل ادارات و سازمان ها
ادارات و نهاد های حقوقی برای انجام کارهای حقوقی خود می توانند فردی را از کارکنان همان سازمان یا خارج از آنها برای انجام کارهای حقوقی یا به عنوان نماینده حقوقی انتخاب نمایند،نماینده حقوقی با تایید و تصویب رئیس اداره یا سازمان انتخاب و به دادگاه معرفی می شود،این فرد از زمان انتساب برای دفاع از حقوق سازمان و افراد آن تلاش خواهد کرد.
انواع تخصص وکلا
وکیل خانواده
وکیل خانواده ، وکیلی است که در ارتباط با خانواده و حوزه های مربوط به آن مطالعه داشته و به حقوق این بخش آگاه است؛ در کشور ما به دلیل عام بودن لفظ وکیل، موکل می تواند وکیل مورد نظر خود را برای احقاق حقوق خانوادگی از میان وکلای دادگستری یا وکلای محضری انتخاب نمایند. وکیل انتخاب شده محضری جهت رسیدگی به اختلافات خانوادگی اعضای خانواده خویش و وکیل دادگستری به نیابت از موکل خود در مراجع قضایی و دادگستری و… به پیشبرد موضوع خانوادگی می پردازد.
وکیل املاک
وکلای این حوزه باید اطلاعات مفیدی در ارتباط با ملک و زمین و … داشته باشند،این املاک شامل زمین های مسکونی، بایر و غیر بایر می شوند.
وکیل مهاجرت
همانطور که از نام آن اینگونه وکلا مشخص است اطلاعاتی فراوانی در ارتباط با مهاجرت و راهکارهای مهاجرتی دارند، وکلای مهاجرت سعی می کنند حقوق موکل خود را در کشور مورد نظر موکل به دست آورند و اطلاعات تکمیلی را در اختیار موکل خود قراردهند.
با توجه به گسترش اختلافات میان مردم، و عدم آگاهی افراد از حقوق ایران، افراد می توانند برای احقاق حق و جلوگیری از ناعدالتی به سوی انتخاب وکیل و کمک گرفتن از آن گام بردارند،برخی از اشخاص نیز خودشان توانایی علمی دارند اما زمان کافی برای رسیدگی به موضوع مطروحه را نخواهند داشت.
وکلا با توجه به تخصص و تجربه فراوان می توانند افراد مناسبی برای پیشبرد موضوعات اختلافی و پیگیری باشند،امیدوارم با مطالعه این مقاله که توسط تیم حق جویان نگارش شده است، آشنایی کامل با وکیل حقوقی به دست آورده و از آن در جهت پیگیری پرونده خود بهره ببرید.