کارت بازرگانی چیست؟ (نحوه اخذ و مراحل صدور کارت بازرگانی)
کارت بازرگانی به مجوزی گفته میشود که در صورت داشتن آن، شخص حقوقی یا حقیقی میتواند در عرصه صادرات یا واردات به تجارت کالا بپردازد. به این ترتیب در ایران فقط کسانی میتوانند در حوزه صادرات و واردات فعالیت کنند که این کارت را داشته باشند. دولت ها پس از گذشت سالهای طولانی متوجه نیاز به یکسری تشریفات و شرایط خاص برای نظام بازرگانی شدند، در حقیقت با پا گذاشتن این موضوع به عرصه قانونی، داشتن کارت بازرگانی برای هریک از تجار در نظر گرفته شد. این کار برای این انجام شد که هر کسی مجوز فعالیت کردن در حوزه بازرگانی را نداشته باشد، مگر این که کارت بازرگانی را بدست بیاورد. در ادامه همراه ما باشید تا به شرایط گرفتن کارت بازرگانی، هزینه، مدارک مورد نیاز و تمام نکات و سوالاتی که ممکن است در مراحل دریافت کارت بازرگانی پیس بیاید، بپردازیم.
کارت بازرگانی چیست؟
همانطور که اشاره شد، در صورت دریافت کارت بازرگانی اجازه صادرات، واردات و تجارت کالاهای مختلف را خواهید داشت. در واقع تجارت برون مرزی برای تاجرانی امکان پذیر است که کارت بازرگانی داشته باشند. شما این کارت را نوعی مجوز به حساب بیاورید که داشتن آن یعنی امکان تجارت خارجی هم برای اشخاص حقوقی و هم برای اشخاص حقیقی. اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران صدور کارت بازرگانی را انجام میدهد و سپس تایید این کارت باید به وسیله سازمان صنعت، معدن و تجارت یا همان سامانه تجارت صورت گیرد تا بتوانید به وسیله آن تجارت برون مرزی انجام دهید. مراحل صدور کارت بازرگانی فقط برای اتباع ایرانی انجام شده و کسانی که تابعیت ایران ندارند میتوانند به عنوان شخص حقوقی برای دریافت این کارت اقدام کنند.
شرایط دریافت کارت بازرگانی
مثل هر مجوز دیگری، نحوه دریافت کارت بازرگانی هم به شرایط و مدارک خاصی وابسته است. البته توجه داشته باشید شرایط گرفتن کارت بازرگانی با توجه به نوع کارت بازرگانی که میخواهید متفاوت میباشد. مثلا مدرکی که برای ثبت نام شخص حقوقی لازم است، با مدارک موردنیاز شخص حقیقی متفاوت میباشد. در ادامه به برسی همه این شرایط در مراحل گرفتن کارت بازرگانی میپردازیم.
شرایط گرفتن کارت بازرگانی برای شخص حقیقی
برای گرفتن کارت بازرگانی حقیقی، شخص باید حداقل ۲۴ سال سن داشته باشد و محل کسب و کار و فعالیت وی مشخص باشد. همچنین مدرک تحصیلی این شخص مرتبط با حوزه ای باشد که در آن تجارت میکند یا به داشتن سه سال سابقه فعالیت تجاری نیاز است. او باید با قوانین گمرک، اداری آشنایی کامل داشته و در کلاس های آموزشی اتاق بازرگانی شرکت کند. وی نباید استخدام رسمی باشد یا در دولت اشتغال داشته باشد. او باید تعهد رسمی بدهد که از کارت بازرگانی استفاده غیرقانونی نمیکند. یک تعهد کتبی دیگر باید برای پیروی کردن از سیاست های تجاری دولت بدهد. همچنین از صلاحیت اقتصادی، اجتماعی و اخلاقی برخوردار بود ه و سو پیشینه نداشته باشد.
شرایط گرفتن کارت بازرگانی برای شخص حقوقی
برای گرفتن کارت بازرگانی حقوقی، شخص باید پرونده مالیاتی و شرکت ثبت شده با اظهار نامه مالیاتی و کد اقتصادی داشته باشد. عدم ورشکستگی خود را اثبات کرده و محل کار و محل زندگی او مورد تایید باشد. او باید از سابقه کافی در حوزه تجارت و اقتصاد برخوردار باشد. در نهایت باید حساب جاری به اندازه ۲۰۰ میلیون تومان هم داشته باشد.
مدارک لازم برای کارت بازرگانی حقیقی
اشخاص حقیقی برای اخذ کارت بازرگانی نیاز به عکس تمام رخ با پس زمینه سفید و تحویل دادن فرم دال اتاق بازرگانی که دفتر اسناد رسمی آن را تایید کرده باشد. همچنین ارائه تصویر کارت ملی و اصل مدرک تحصیلی یا سه سال سابقه فعالیت. توجه داشته باشید که مدرک تحصیلی باید دیپلم به بالا باشد. فرد باید گواهی عدم سو پیشینه و کارت معافیت یا پایان خدمت و گواهی بانکی تائیدیه حساب جاری و کد اقتصادی را ارئه بدهد.
مدارک لازم برای کارت بازرگانی حقوقی
اشخاص حقوقی برای گرفتن کارت بازرگانی نیاز دارند اسناد مربوط به محل کار خود را ارائه دهند، این اسناد شامل اجاره نامه هولوگرام دار یا سند مالکیت میشود. آنها باید کارت ملی مدیرعامل مجموعه و تقاضانامه ثبت شرکت هایی با مسئولیت محدود و گواهی عدم سو پیشینه و فرم دال اتاق بازرگانی را با اظهار نامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی ارائه دهند. همچنین توجه داشته باشید که برای گرفتن کارت بازرگانی، بازدید از محل کار شما صورت خواهد گرفت و محل کار شما نباید منزل مسکونی بوده و حتما باید مکانی اداری یا تجاری باشد.
مدرک تحصیلی موردنیاز برای کارت بازرگانی
شخص باید حداقل دارای دیپلم متوسطه باشد، در صورت نداشتن مدرک تحصیلی، میتوانید سه سال سابقه فعالیت تجاری را ارائه داده و کارت بازرگانی بگیرید.
هزینه دریافت کارت بازرگانی
این هزینه ها که باید برای اتاق بازرگانی واریز شود متشکل از هزینه عضویت سالانه در اتاق، هزینه بازدید از محل و هزینه گرفتن دفاتر تجاری میباشد. در صورتی که این پروسه را به موسسه خاصی واگذار کنید، باید هزینه کارمزد آن موسسه هم در نظر بگیرید.
انواع کارت بازرگانی
کارت بازرگانی دارای انواع مختلفی میباشد و یک نوع شناسنامه تجاری است که دارندگان این کارت برای تجارت برون مرزی به رسمیت شناخته میشود. اعتبار این کارت یک سال میباشد و بعد باید اقدام به تمدید آن کنید.
کارت بازرگانی تجاری
این مدل، اصلی ترین و البته متداول ترین نوع کارت بازرگانی شناخته میشود. در صورت دارا بودن این کارت بازرگانی، امکان فعالیت در حوزه های گمرکی، ترخیص کالا، واردات، صادرات و غیره را دارید.
کارت بازرگانی موردی
این کارت به نوعی کارت یک بار مصرف به حساب می آید و برای افرادی مناسب میباشد که یک بار فقط میخواهند کاری مثل ترخیص کالا از گمرک را انجام دهند.
کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی
مواد و کالاهای مختلفی توسط واحد های تولید و صنعتی تولید میشود که آنها برای این که کارهای خود را پیش ببرند، نیاز به مواد اولیه ای دارند که مقدار زیادی از آن به صورت واردات تامین میشود. پس این واحدها نیاز دارند که به شکلی دائم و مستقل مواد اولیه را تحویل گرفته و صدور برخی از کالاها را انجام دهند. در نتیجه کارت بازرگانی مخصوص واحد های تولیدی و صنعتی وجود دارد.
کارت بازرگانی خدماتی
واحدهایی هم وجود دارند که جهت ارائه خدمات به برخی مواد اولیه وارداتی نیاز دارند که کارت بازرگانی خدماتی برای چنین واحد هایی صادر میشود. به صورت کلی ماهیت این کارت و نحوه گرفتن آن با کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی یکی است و فقط از نظر اسم با هم فرق میکنند.
شرکت های تعاونی
برای این که کارهای شرکت های تعاونی هم پیش برود، نیاز به کارت دارند که برای این کارها میتوانند کارت خود را از اتاق های تعاون میگیرند.
کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
موسسات، اتحادیه ها، شرکت ها و .. یک نوع شخص حقوق هستند که برای انجام دادن فعالیت های تجاری خود نیاز به کارت بازرگانی اشخاص حقوقی دارند.
کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
برای افراد این نوع کارت صادر میشود. این اشخاص شخصا به کار تجارت و صادرات و واردات میپردازند.
مزایای کارت بازرگانی
با داشتن کارت بازرگانی میتوانید کالا را به کشور های خارجی صادر کرده و اجازه وارد کردن کالا از کشورهای خارجی هم دارید. شما میتوانید در اتاق بازرگانی عضو شوید و از مزایای آن بهره ببرید. برای این که در رویدادهای تجاری شرکت کنید، گرفتن ویزا برای شما راحت تر میشود. این کارت برای تجارت با تاجران خارجی و داخلی امکان برقراری ارتباط گسترده ای را میدهد. همچنین با این کارت میتوانید در نمایشگاه های خارجی شرکت کنید و از منطقه آزاد هم اجازه وارد کردن کالا را دارید. این کارت اعتبار تجاری و پرستیژ شما را ارتقا داده و امکان ثبت برند لاتین را پیدا میکنید.
معایب کارت بازرگانی
افرادی که دارای کارت بازرگانی هستند، علاوه بر بهره مندی از یکسری مزایا، با معایبی هم رو به رو هستند. یکی از این معایب پرداخت مالیات وارد بر کالا و مالیات ارزش افزوده میباشد، در صورت استفاده نادرست از کارت هم دچار دردسر خواهید شد.
مراحل دریافت کارت بازرگانی
نحوه گرفتن کارت بازرگانی اینگونه است که بعد از فراهم کردن مدارک و شرایط مورد نیاز، باید نسبت به سامانه اتاق بازرگانی، معادن و تجارت بروید. خوب است بدانید که اتاق بازرگانی مرکزی در تهران است، و هر استان یک اتاق بازرگانی مخصوص به خود را دارد. بعد از این که با سامانه کارت بازرگانی مراجعه کردید و ثبت نام اولیه را انجام دادید و در کلاس های آموزشی هم شرکت کردید، شما برای تایید نهایی به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارجاع داده میشوید. در نهایت پس از تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت، کارت شما صادر میشود.
کسانی که به کارت بازرگانی نیازی ندارند
خوب است بدانید برخی از کسب و کارها برای ورود و خروج کالا و تجارت، به کارت بازرگانی نیاز ندارند. این کسب و کارها شامل شرکت های تعاونی مرزنشینان، ملوانان ایرانی که در حال عبور و مرور در بین سواحل ایران هستند و کارگران و پیله وران ایرانی که در کشورهای خارجی کار میکنند.
در چه صورتی کارت بازرگانی باطل میشود؟
باطل شدن کارت بازرگانی در دو حالت اتفاق می افتد. اگر شخص بعد از این که کارت را دریافت کرد، حتی یکی از شرایط اولیه را از دست بدهد، کارت او باطل شده حساب خواهد شد. شما خودتان هم میتوانید برای جلوگیری از سو استفاده از کارتان، نسبت به باطل کردن آن با ارائه مدارک به اتاق بازرگانی اقدام کنید.
نکات دیگر
کسانی که کارمند تمام وقت دولت به حساب می آیند، وقتی که به کار مشغول هستند، نمیتوانند نسبت به دریافت کارت بازرگانی اقدام کند. هر شخص حقوقی و حقیقی فقط یک کارت بازرگانی میتواند داشته باشد. یعنی امکان داشتن دو کارت بازرگانی برای یک شخص، ممکن نیست و هر واحد ملکی هم فقط یک کارت میتواند داشته باشد.
تمدید کارت بازرگانی
کارت بازرگانی فقط یک سال اعتبار دارد و بعد از آن نیاز به تمدید برای استفاده مجدد پیدا میکند. اشخاص حقوقی و حقیقی، هر کدام برای تمدید کارت بازرگانی به مدارک خاصی نیاز دارند.
مراحل تمدید کارت بازرگانی
فرقی نمیکند که در تهران باشید یا شهرستان ها، این کار بسیار ساده است، اول وارد سامانه خود شوید و دوباره مدارک را بارگذاری کنید، توجه داشته باشید که شرایطی مثل نداشتن سابقه تخلف تجارت و سو پیشینه یا چک برگشتی رعایت شده باشد. بعد از این که مدارک تایید شدند، بازرس به محل کار شما مراجعه میکند تا آنجا هم مورد تایید کارشناس قرار بگیرد. بعد از این که بازرس تایید کرده و گزارش آن در سامانه قرار گرفت، کارت بازرگانی تمدید میشود.
هزینه تمدید کارت بازرگانی
برای تمدید کارت بازرگانی شما باید هزینه یک سال عضویت در اتاق بازرگانی را بدهید، همچنین هزینه بازرسی از محل هم هست که هر ساله با افزایش نرخ تورم بیشتر میشود.
مدارک لازم برای تمدید کارت بازرگانی
شما باید اصل کارت بازرگانی که تاریخ آن گذشته را ارائه کنید. عکس پرسنلی خود را با کیفی ت و حجم خواسته شده اسکن و آپلود کنید. تائیدیه تحصیلی را به صورت آنلاین بگیرید. اگر مدرک دیپلم ندارید باید از حالت سه سال سابقه فعالیت استفاده کنید.
مالیات کارت بازرگانی
اگر کارت را دریافت کنید و درآمدتان به حدی که تعیین شده برسد، شما باید مالیات پرداخت کنید و ۲۵ درصد درآمد شما به عنوان مالیات گرفته میشود.
اجباری شدن عضویت در اتاق بازرگانی برای گرفتن کارت بازرگانی
عضویت در اتاق بازرگانی که تحت نظر قوانین کشور و دولت باشد از استراتژی های بهبود کسب و کار است که برای آن باید هزینه عضویت را پرداخت کنید. تاثیری که این عضویت بر روی کسب و کار شما دارد طبق آماری که خود اتاق بازرگانی تهیه کرده، سه برابر شدن روند تجارت و مالی شما بعد از عضویت است. به این ترتیب برای گرفتن کارت بازرگانی باید حتما عضو اتاق بازرگانی باشید.
حرف آخر
در این مطلب با معنای کارت بازرگانی آشنا شدید، مجوزی که اجازه انجام تجارت های خارج از مرز را به افراد میدهد و برای هر کسب و کاری دارای انواع متفاوتی میباشد که هنگام دریافت کارت بازرگانی باید به آن توجه کنید. چرا که مدارک و شرایط گرفتن هر یک از این کارت ها با هم فرق میکند. از مزایای این کارت هم میتوان به افزایش اعتبار کاری و پرستیژ آن اشاره کرد. تمدید سالانه کارت بازرگانی را فراموش نکنید و جهت این کار مدارک خود را به اتاق بازرگانی ارائه دهید. به صورتی کلی کارت بازرگانی کلیدی است که در تجارت خارج از مرز را برای شما باز کرده و با داشتن آن میتوانید به واردات و صادرات با کشورهای خارجی متفاوت بپردازید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
واخواهی چیست؟
ترکه و رد ترکه چیست؟
محجور کیست؟
نحوه شکایت از قاضی
مشاغل معاف از مالیات
کار چاق کن کیست؟
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام خسته نباشید، متشکر از مقاله جامع و کامل سایت حق جویان، برای تمدید کارت بازرگانی موارد ذکر شده در انتهای مقاله کفایت میکنه؟
سلام
راهی هست که درصد مالیات از درامد رو کاهش بدیم؟